Het is vandaag feest in Den Haag, maar het voelt niet goed

Vandaag is het Prinsjesdag en waar dit vele jaren lang een sombere aangelegenheid was, heeft het kabinet nu reden tot een voorzichtige glimlach.

Want, eerlijk is eerlijk, Nederland doet het economisch gezien verrassend goed en ook internationaal steekt het goed af bij veel ons omringende landen.

En toch, hetgeen er ontbreekt is het gevoel dat je daarbij zou verwachten. Het gevoel van blijheid dat de zware tijden achter ons liggen en dat het snel echt beter gaat worden voor iedereen. Het gevoel dat veel mensen wel hebben is dat er toch ergens iets niet klopt.

Niet alleen bij de Nederlandse bevolking is dat gevoel aanwezig. Zo verscheen er gisteren een bericht dat bijvoorbeeld de Engelse bevolking sinds de Brexit als een razende bezig is om contant geld te verzamelen.

Niet omdat het Engeland het zo slecht doet, maar ook omdat daar een soort onderbuikgevoel heerst dat er of iets niet klopt of dat er iets staat gebeuren. Ook berichten dat de Duitsers contant geld hamsteren en de Zwitser en de Japanners. Nu is bij die laatste twee landen de rente ook voor consumenten negatief, maar toch.

Misschien is het een collectief gevoel, waarbij mensen voelen dat er grote veranderingen zullen komen.

Een voorteken daarvan hebben we ook weer afgelopen weekend kunnen zien, toen de partij van Merkel opnieuw een dreun kreeg bij de verkiezingen in de stad Berlijn.

Bondskanselier Merkel is teleurgesteld over de uitslag van de deelstaatverkiezingen in Berlijn. Ze spreekt van een bittere pil voor haar partij, de CDU. Ondanks de lokale thema’s heeft de kiezer haar afgerekend op het vluchtelingenbeleid, denkt Merkel.

Ze weet, dat als ze niet heel snel en heel drastisch van koers gaat veranderingen, ze ook volgend jaar bij de landelijke verkiezingen zal worden weg gevaagd en dat zou dat het einde zijn van het tijdperk Merkel.

De complete Europese Unie is op dit moment al een farce, waarbij steeds meer landen zich helemaal niets van Brussel aantrekken en gewoon hun eigen gang.

Zo’n land is Hongarije dat op 2 oktober aanstaande een referendum gaat houden. Een referendum dat gaat over de vraag of de bevolking wil dat de overheid gaat toegeven aan de wens van de EU om verplicht vluchtelingen op te nemen.

Alhoewel het nog een aantal weken duurt voordat het referendum zal worden gehouden, staat nu de uitslag al vast. Volgens de poll zal zeker de helft van de mensen gaan stemmen en 80 procent daarvan zal nee stemmen tegen het vluchtelingenquotum.

Hongarije zal besluiten dat het overwegend een christelijk land is met een eigen identiteit en dat het dat wil blijven.

De EU heeft al gedreigd om aan Hongarije een boete op te leggen van 270.000 euro per vluchteling, maar dat van dat dreigement liggen ze niet echt wakker.

Ook in Italië zal er in oktober een referendum plaats vinden. Eentje die over het algemeen wordt beschouwd als heel gevaarlijk voor de toekomst van de Europese Unie.

De bevolking mag ja of nee zeggen tegen de door premier Renzi voorgestelde hervormingen. Zegt het volk nee, dan zal Renzi opstappen en kon het wel eens totale chaos worden in het Europese Rijk met een Vijfsterrenbeweging van Beppe Grillo die staat te trappelen om het roer over te nemen.

Het allereerste dat zij zullen doen is een referendum organiseren over het Italiaanse uittreden van de Europese Unie.

De temperaturen zijn buiten hoog voor de tijd van het jaar en dat past precies bij de hete herfst die we misschien tegemoet gaan.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!

One thought on “Het is vandaag feest in Den Haag, maar het voelt niet goed

Comments are closed.