Dit is waarom er een Nexit moet komen

We zien deze dagen zowat vrolijke nieuwslezers die vertellen dat het goed gaat met de Nederlandse economie en dat de werkeloosheid in ons land daalt en dat vooral onder de wat oudere werknemers.

Vervolgens lees je dan dat de Rabobank heeft becijferd dat het hoog tijd wordt dat in ons land de lonen en uitkeringen omhoog gaan, kortom allemaal tekenen dat wij het als land helemaal niet zo slecht doen.

En dat is toch wel opmerkelijk, want eigenlijk is het met de wereldwijde handel toch wel behoorlijk kommer en kwel.

We zien aandelenbeurzen die hoog worden gehouden door de manipulaties van de centrale banken, waardoor het ogenschijnlijk heel goed gaat, maar aan de andere kant zien we één van de grootste containervervoerbedrijven ter wereld, Hanjin, kopje onder aan.

Voor miljarden aan goederen zit vast of in schepen of in havens en talloze bedrijven zullen hier enorme schade van ondervinden. En net zoals destijds met de Lehman Brothers wordt ook nu gevreesd dat dit een soort kettingreactie tot gevolg zal hebben.

Het mag dan in ons land economisch goed gaan, voor het grootste deel van de wereld telt dat niet en zeker niet voor Europa. In veel, vooral zuidelijke landen, is het alle zeilen bijzetten om het hoofd economisch boven water te houden en dat lukt alleen door het bijdrukken van geld door de centrale banken die daarmee de obligaties van totaal failliete landen opkopen.

De reden dat die landen nog steeds obligaties kunnen uitgeven is alleen te danken aan de zeer lage of zelfs negatieve rente. Zouden dit soort landen een normale rente moeten betalen op hun schulden, dan zouden ze per direct in gebreke blijven.

Keer op keer worden we door gerenommeerde analisten gewaarschuwd dat we ons op dit moment in de grootste financiële bubbel ooit bevinden en dat die een keer zal klappen.

En daar komt nu het probleem.

Want, wanneer die bubbel gaat klappen, dan begint de ellende volgens diezelfde experts hoogstwaarschijnlijk in Europa.

We hebben in de Europese Unie de volgens het IMF gevaarlijkste bank ter wereld, de Deutsche Bank. Deze bank loopt zoveel risico met haar afgeleide financiële producten, de zogenaamde derivaten, dat mocht hier iets mis gaan, er niet genoeg geld op de wereld is om dit probleem op te vangen.

De bekende investeerder Warren Buffet noemde deze derivaten dan ook niet voor niets “financial weapons of mass destruction”. En dat is een heel goede omschrijving, want de schade die dit soort producten kunnen aanrichten is enorm. En op het gebied van derivaten heeft de Deutsche Bank zo ongeveer de grootste portefeuille ter wereld.
Boven op dit alles kwam gisteren het voor de bank dramatische nieuws dat het Amerikaanse Ministerie van Justitie de Deutsche een schikkingsvoorstel heeft gedaan voor 14 miljard dollar in verband met haar rol in Amerikaanse rommelhypotheken tijdens de laatste financiële crisis. De bank heeft het voorstel verworpen, maar ook dit zal als een zwaard van Damocles boven de bank blijven hangen.

Maar, of het nu de Italiaanse banken zijn of de Deutsche Bank of een Spanje, Griekenland of Portugal wat voor een economisch/financiële ramp gaat zorgen, feit is dat dit zal gaan gebeuren.

Het enige dat we niet weten is het tijdstip waarop dit zal gebeuren, wat we wel weten is dat ondanks het feit dat dit land het heel goed doet, het zal worden meegesleurd in een enorme poel van ellende.

Alhoewel al die problemen zoals hierboven geschetst in feite niets met ons van doen hebben, zullen ze ook onze ondergang worden.

Ons land is uitstekend in staat om voor zichzelf te zorgen, dat heeft het altijd prima gedaan en dat zal het weer doen. Echter, zoals de zaken er nu voor staan, zal het met de Titanic ten onder gaan omdat het weigert in de reddingboot te stappen die klaar ligt.

Het weigert omdat het niet kan geloven dat het grote schip, die onkwetsbare Titanic, daadwerkelijk onder de golven zal verdwijnen.

De reddingboot die ons kan redden heet Nexit. Het enige dat wij hoeven doen is instappen en de touwen los gooien.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!

2 thoughts on “Dit is waarom er een Nexit moet komen

Comments are closed.