Als jij geld op je bankrekening zet is het geld van de bank

Wanneer mensen hun geld naar de bank brengen, dan denken ze dat het hun geld is, wat de bank voor hen bewaart. En dat is één van de meest geloofde fabeltjes ter wereld.

Dat is de strekking van een artikel, geschreven door het Amerikaanse Casey Research, een bedrijf dat zich bezig houdt met financieel onderzoek ten behoeve van investeerders.

Wanneer er geld wordt gestort bij een bank, dan is het vanaf dat moment eigendom van de bank.

Wat je ervoor terug krijgt is een belofte van de bank om jou terug te betalen. Het is een lening van jou aan de bank zonder onderpand.

En dat is iets heel anders dan contant geld onder je matras, alhoewel veel mensen die twee dingen met elkaar verwarren.

Wanneer jij geld op je rekening stort, dan ben je vanaf dat moment een schuldeiser van de bank. Daardoor loop je ook risico, wanneer de bank in moeilijkheden komen en dat risico is groter dan je denkt.

Veel banken gokken met het geld van hun klanten door middel van riskante investeringen en als het mis gaat, kan de rekeninghouder van die bank een groot probleem hebben.

Natuurlijk zijn er overheden die bedragen tot een bepaald niveau bij een bank garanderen, maar volgens Casey research zijn overheidsgaranties slechts voldoende om minder dan een halve dollarcent te garanderen voor iedere dollar die ze verzekeren. Dat is dan voor Amerika, maar dat zal bij ons niet anders zijn. Als het echt mis gaat met (grote) banken, dan staan ook overheden met hun mond vol tanden.

Een schrikbarend voorbeeld van wat er kan gebeuren is natuurlijk nog altijd Cyprus waar enkele jaren geleden de mensen gingen slapen en op een doorsnee zaterdagochtend wakker werden en ontdekten dat het geld van hun rekening was verdwenen.

We praten daarbij niet over een bananenrepubliek ergens in donker Afrika, maar we praten hier over een lidstaat van de Europese Unie.

De moraal van het verhaal is, dat wanneer er echte problemen ontstaan bij banken en/of landen, dan is de rekeninghouder de laatste die er achter komt. Juridisch kunnen ze dat, want jij hebt het geld vrijwillig geleend aan die bank zonder onderpand, op basis van een garantie van de overheid die bij lange na niet genoeg geld bij elkaar kan scharrelen om alle rekeninghouders schadeloos te stellen, mocht het faliekant misgaan.

De mensen in Cyprus konden zich ook niet voorstellen dat hun geld de volgende ochtend zou zijn verdwenen van hun rekening en toch gebeurde het.

Casey Research komt tot de volgende conclusie:

Het is een oncomfortabele waarheid voor Noord Amerikanen en Europeanen om te beseffen dat dingen veel en veel erger zullen worden als de huidige politieke en economische wind blijft waaien uit de richting dat het nu doet.

Door de centrale banken wereldwijd is er de grootste financiële bubbel ooit gecreëerd. De rentes zijn lager dan ze ooit in de 5.000 jaar van de geschiedenis zijn geweest en in sommige delen van de wereld zijn ze zelfs negatief.

Wij leven in een financieel Alice in Wonderland en de gevolgen van het klappen van de huidige bubbel zijn nog veel gevaarlijker dan alleen maar financiële gevolgen.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!

One thought on “Als jij geld op je bankrekening zet is het geld van de bank

Comments are closed.