Zorg dat ze je niet zomaar alles kunnen afpakken

Vorige week vielen de autoriteiten in het Australische Queensland een huis binnen en troffen daar maar liefst 5.465 ounces zilver aan ter waarde van ongeveer 100.000 euro.

De inval was onderdeel van een actie van de belastingdienst in dat land die invallen hield bij mensen die verdacht werden van belastingfraude.

Simon Black van Sovereign Man schreef hierover een stuk waarin hij tot de conclusie komt dat je in de eerste plaats een volkomen idioot bent als je aan belastingontduiking doet, omdat er genoeg legale manieren zijn te bedenken waarbij je in ieder geval de belastingdruk aanzienlijk kunt verminderen.

Maar, het punt waar het eigenlijk om gaat zegt Simon is dat je tegenwoordig nooit weet hoe je op een bepaalde lijst terecht komt. Stel jij betaalt netjes de belasting die je verschuldigd bent en je komt toch op een lijst terecht en ze vallen toch bij je binnen en pakken alles wat daar toevallig ligt, inclusief misschien het goud of zilver dat je daar hebt opgeslagen.

Nu kan je wel stellen dat het dan niet uitmaakt omdat je niets gedaan, maar voorlopig ben je het kwijt en zie het maar weer terug te krijgen. We hebben allemaal kunnen lezen hoe gemakkelijk goederen, en zeker kostbare, “zoek raken” bij politie of justitie en nooit meer boven water komen.

Bovendien ben je dan waarschijnlijk een deel van de middelen die je zou kunnen gebruiken om je bezit terug te vorderen, kwijt.

Al je bezittingen in de vorm van een bankrekening bij je bank is ook geen goed idee. Denk maar even terug aan Cyprus in 2013 waar mensen gewoon gingen slapen om er ’s morgens achter te komen dat hun rekening was geblokkeerd zodat ze nergens meer bij konden.

Het advies van Simon Black is dan ook het volgende:

Ja, natuurlijk is het een heel goed idee om thuis een bedrag aan contanten of goud en zilver te bewaren. Wanneer die bewuste mensen in Cyprus dat gedaan zouden hebben, dan hadden ze niet echt een probleem gehad.

Maar, als je teveel waardevolle bezittingen thuis bewaart, dan loop je nog steeds kans om het kwijt te raken omdat je je in hetzelfde rechtsgebied bevindt waar je bank is. En dat betekent weer dat, mocht je per ongeluk op een verkeerde lijst terecht komen, je nog steeds slachtoffer kunt worden van overheidsacties die voorlopig alles van je afpakken.

Zijn advies is dan ook om thuis zoveel te bewaren dat je een paar maanden vooruit kunt, mocht er wat met je bank gebeuren.

Maar, bewaar de rest niet in een rekening bij de plaatselijke bank. Want, het zijn dit soort bankrekeningen die door autoriteiten heel gemakkelijk en snel in beslag genomen kunnen worden.

Het dringende advies van Simon Black is dan ook om in ieder een gedeelte van je bezittingen te bewaren in een jurisdictie waar je eigen overheid geen directe macht heeft.

Dit zou kunnen betekenen een spaarrekening bij een buitenlandse bank, of edelmetalen die op een veilige plek in een ander land worden bewaard of zelfs cryptovaluta zoals Bitcoins.

De wereld is vol met mensen die helemaal niets hebben misdaan, maar toch ergens op een lijst terecht komen, het slachtoffer worden van hun overheid en voorlopig het nakijken hebben.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!