Het advies van Mario Draghi aan Duitsland valt niet in goede aarde

De Eurozone is een vreemd dier dat landen die het goed doen bestraft. Het land dat het binnen de EU traditioneel altijd het beste doet is Duitsland.

Duitsland is een land dat veel goederen produceert en aangezien veel mensen in veel verschillende landen graag Duitse producten kopen, exporteert het land naar hartenlust en verdient daar veel geld mee.

Het exporteert dan ook veel dan het importeert en dat heet een handelsoverschot. Maar, daar is niemand binnen de elite van de EU en/of de Europese Centrale Bank erg blij mee.

Want, als Duitsland veel meer exporteert dan het importeert dan is de stelling dat het profiteert van andere EU landen. Duitsland ziet dat heel anders en zegt: “Het is toch niet onze schuld dat mensen graag onze producten kopen?”.

Formeel kan de EU zelfs een boete opleggen aan een lidstaat als het meerdere jaren achtereen een te hoog handelsoverschot heeft. Kortom, een dergelijk land kan straf krijgen, omdat het heel goed presteert.

Iemand die zich heel fanatiek bezig houdt met kunstmatig in leven houden van de zuidelijke EU landen is de Goldman Sachs bankier en tegenwoordig hoofd van de ECB, de Italiaan Mario Draghi. De manier waarop hij dat doet is de rente eerst heel erg laag maken en daarna zelfs negatief zodat die landen, ondanks het feit dat ze volkomen failliet zijn, gewoon kunnen blijven lenen.

Dit beleid is een doorn in het oog van de Duitsers en dan met name de Duitse Minister van Financiën, Wolfgang Schäuble. Deze laatste is nu helemaal woest, omdat Mario Draghi Duitsland loopt op te jutten dat ze door middel van fiscale stimulatie moeten zorgen dat hun handelsoverschot minder wordt.

Schäuble heeft al laten weten geen enkele intentie te hebben om het Duitse handelsoverschot te gaan minderen. Hij kaatst de bal terug door te zeggen dat door de maatregelen van Draghi de euro goedkoper is geworden, waardoor automatisch de export stijgt, dus dat hij niet moet zeuren, maar eens goed naar zijn eigen beleid moet kijken.

Toen verslaggevers hem vroegen of hij na die oproep van Draghi wat zou doen aan het Duitse handelsoverschot, antwoordde hij: “Ik heb helemaal niets gemerkt van een beleidsverandering bij de ECB”. Wij vertalen dat als een “nee”.

Momenteel bedraagt het totale Duitse handelsoverschot 278 miljard euro en Duitsland streeft dan ook dit jaar China voorbij als het land met het grootste exportoverschot ter wereld.

Kortom, het botert niet bepaald tussen de Duitsland en de ECB. De vraag is dan ook, hoelang Duitsland nog bereid zal zijn om alles en iedereen binnen de eurozone te blijven sponsoren?

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!