Helikoptergeld voor vluchtelingen

Vluchtelingen in Turkije zullen binnenkort gratis geld krijgen van de Europese Unie als onderdeel van de overeengekomen deal met Turkije.

Als eerste stap zal een bedrag van 348 miljoen euro worden betaald aan in eerste instantie één miljoen vluchtelingen. Die eerste stap vormt dan weer onderdeel van een totaal steunpakket van 3 miljard euro die de Europese Unie heeft toegezegd aan Turkije om te helpen met kosten voor voedsel en onderdak van de in totaal ongeveer 3 miljoen, grotendeels Syrische, vluchtelingen in Turkije.

Nu zijn er berichten verschenen in Nederlandse media dat de vluchtelingen die hiervoor in aanmerking zullen komen credit cards zullen krijgen. Dat is niet helemaal juist, want ze zullen debet cards krijgen en dat is iets anders dan krediet.

Met die kaarten kunnen ze net zoveel uitgeven als er saldo op die kaart staat en daarna stopt het, wanneer ze zouden beschikken over credit cards dan zouden ze een bepaald krediet hebben en dat is niet zo.

Volgens de EU is dit project een opwindende stap vooruit en wordt op deze manier ook nog eens de Turkse economie gestimuleerd.

Als er 3 miljoen vluchtelingen zijn en de EU heeft 3 miljard euro toegezegd, dan komt dit neer op een bedrag van 1.000 euro per vluchteling.

Tenminste, als er geen vluchtelingen meer bijkomen en er verdwijnt onderweg geen geld ergens in een zwart gat.

Maar, laten we even kijken wat de volgende logische stappen zullen worden, na deze eerste “opwindende stap”.

1) Er zullen in rap tempo meer vluchtelingen komen die gratis geld willen.
2) Turkije zal heel snel zeggen dat 3 miljard euro niet genoeg is.
3) De vluchtelingen zullen klagen en zeggen dat 1.000 euro niet genoeg is.
4) Burgers uit de EU zullen zich afvragen waarom vluchtelingen 1.000 euro krijgen en zij niet.

Ondertussen moet de Europese belastingbetaler, die deze rekening betaalt, zelf maar zien hoe ze de eindjes aan elkaar knopen.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!