Amerikaanse bank ontslaat 5.300 personeelsleden wegens fraude

Afgelopen donderdag kreeg de Amerikaanse Wells Fargo door de autoriteiten een boete opgelegd van 185 miljoen dollar. Dit omdat de bank, althans personeelsleden binnen die bank, zich jarenlang hebben bezig gehouden met fraudepraktijken van een ongekende omvang.

Jarenlang hebben een groot aantal personeelsleden binnen de bank zich bezig gehouden met opzetten van neprekeningen binnen het banksysteem, zonder dat de rekeninghouder op wiens naam de rekening stond daar enig benul van had.

Ze gingen zelfs zover dat ze ook nep e-mailaccounts aanmaakten zodat de “klanten” online een bankrekening konden aanvragen.

Al met al zijn er op deze manier ongeveer 1,5 miljoen neprekeningen geopend en werd er “een aanvraag” ingediend voor 565.000 credit cards.

De ontdekking van deze praktijken speelt al enige tijd en de afgelopen week deelde Wells Fargo mee dat ze ondertussen 5.300 mensen hebben ontslagen die zich in meer of mindere mate met deze praktijken bezig hielden.

We praten dan over 1 procent van het totale personeelsbestand van Wells Fargo.

De manier waarop ze dit deden was niet alleen het openen van een nieuwe nep rekening, maar om aan te tonen dat het om echte rekeningen ging, boekten ze tijdelijk geld over naar die rekeningen van bestaande rekeninghouders. Deze laatsten kregen dan vaak extra kosten voor de kiezen omdat ze rood hadden gestaan.

Ook werden credit cards aangevraagd voor bestaande klanten, meer dan een half miljoen in totaal, zonder dat deze dit wisten. Deze mensen kregen ook allerlei kosten die ze moesten betalen, zoals jaarlijkse kosten voor het bezitten van een credit card.

De reden dat personeelsleden dit deden was omdat de bank een programma kende, waarbij werknemers die nieuwe klanten aanbrachten werden beloond. Niet alleen werden ze beloond, maar veel van de daders verklaarden later dat ze onder een geweldige druk stonden van hun superieuren om nieuwe klanten voor de bank aan te brengen.

En de ultieme reden die ze opgaven voor het meedoen aan deze grootschalige fraude was, dat ze wisten dat bankiers nooit naar de gevangenis gaan voor het plegen van fraude, dus vonden ze het opzetten van nep rekeningen eigenlijk wel een goed idee.

Wells Fargo heeft ondertussen haar excuses aangeboden en verzekert het publiek dat het belang van haar klanten altijd op nummer één zal staan.

En omdat het inderdaad klopt dat er niemand van de fraudeurs naar de gevangenis is gegaan zal je binnenkort wel weer lezen over een “schokkend schandaal” in de bankwereld.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!