Voor miljarden dollars aan goederen vast op zee door Hanjin failissement

Wanneer één van de grootste vervoerders op zee faillissement aanvraagt, dan is dat niet alleen een teken dat het slecht gaat met de wereldhandel, maar veroorzaakt het tevens chaos in de bevoorradingsketen.

Volgens een bericht in de Wall Street Journal hangt er nu voor een bedrag van 14 miljard dollar aan goederen op zee in limbo. Het probleem is dat veel havens de schepen van Hanjin niet meer toelaten omdat ze weten dat de rekeningen onbetaald zullen blijven.

Wanhopige afnemers stellen nu alles in het werk, om toch de door hen gekochte en betaalde goederen in handen te krijgen, voordat het ook bij hen helemaal mis gaat.

Bloomberg zegt dat er op dit moment 85 Hanjin schepen op zee zijn die nergens naar toe kunnen. Naast het feit dat havenautoriteiten bang zijn dat hun rekening niet betaald zal worden, zijn ze ook bang voor verstoringen in hun normale operaties omdat er wellicht Hanjin schuldeisers naar de haven zullen komen om te proberen beslag te leggen.

Dit alles komt net in de periode dat veel winkeliers bezig met het opbouwen van hun voorraad voor de komende decembermaand.

Echter, naast dat alles zijn er ook nog de bemanningen van de schepen. Ook zij kunnen op dit moment geen kant op en zitten vast op het schip.

Eén van de kapiteins van Hanjin zegt: “Normaal gesproken hebben we voedsel en water voor ongeveer twee weken. Maar, we zitten nu al 12 dagen op zee en alles begint nu schaars te worden, voedsel, water en brandstof.” De kapitein voegde er aan toe dat hij water op rantsoen gaat zetten en ook de airconditioning staat zo goed als stil om brandstof te sparen.

“De bemanning wordt gek van de hitte” zei hij. Zijn schip vervoerde smeermiddelen en huishoudelijke goederen van Zuid Azië naar een Chinese haven, maar hij kreeg vorige week donderdag opdracht om te stoppen, omdat het schip in de haven van bestemming in beslag kon worden genomen.

Ongeveer 95 procent van alle gefabriceerde goederen ter wereld, van jurken tot televisies, worden per container in een schip vervoerd. Alhoewel Hanjin slechts 3,2 procent van de het wereldwijde containervervoer verzorgde, komt deze verstoring in de aanvoerlijnen op een zeer ongelukkig moment en heeft het toch grote gevolgen.

Er zal ongetwijfeld te zijner tijd een oplossing komen voor het failliette Hanjin, maar wanneer grote bedrijven in wat voor sector dan ook tegenwoordig failliet gaan, dan heeft dan steeds meer wereldwijde consequenties.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!