Te midden van de grootste zeepbel ooit verzuipt de wereld in schulden

De vorige grote crisis begon met de zogenaamde meltdown van de subprime hypotheken in Amerika. Hypotheken die waren verstrekt aan mensen die deze nooit en te nimmer terug konden betalen. De enige voorwaarde om een hypotheek te krijgen was, dat je in staat moest zijn om een handtekening binnen de lijntjes van het aanvraagformulier te plaatsen.

Na de crisis heeft natuurlijk niemand iets geleerd, zeker de bankiers niet, en zijn ze vrolijk door gegaan waar ze mee bezig waren, want ze zijn te groot om te mogen omvallen en de belastingbetaler betaalt toch wel de rekening als het fout gaat.

Dus, we nemen nog een snuif en gaan op zoek naar nieuwe markten. In Amerika hebben ze die al snel gevonden. Waar voorheen iedereen een hypotheek kreeg die een handtekening kon zetten, gebeurde dat nu met autoleningen. Alles en iedereen kon geld lenen voor een nieuwe auto en maak je maar niet druk over afbetalen, want dat komt wel een keer.

En net zoals dat gebeurde met de hypotheken, zo beginnen er nu de eerste signalen te komen dat het faliekant mis gaat met die autoleningen. De niet betalende klanten komen nu boven de 10 procent uit en veel banken en autofabrikanten zetten zich schrap om honderden miljoenen dollars aan oninbare autoleningen te moeten afboeken.

Nu lijkt die markt niet zo groot als die van hypotheken, maar vergis je niet. De bedragen mogen dan wat lager zijn, er rijden heel wat meer mensen rond in een auto op afbetalingen dan er mensen waren die een huis kochten met een hypotheek.

Het totale bedrag aan autoleningen steeg dan ook begin dit jaar boven de 1.000 miljard dollar uit. Er gaan wel eens dagen voorbij dat wij dat soort bedragen niet verdienen.

Met andere woorden, we hebben hier de volgende zeepbel die op klappen staat. Ook het gemiddelde bedrag waarvoor Amerikanen voor een auto in het krijt gaan is behoorlijk gestegen en staat nu gemiddeld op bijna 30.000 dollar per persoon. Om de maandelijkse bedragen nog enigszins behapbaar te houden, wordt de looptijd van veel autofinancieringen verlengd tot 7 of 8 jaar, waardoor je al aardig in de richting van een hypotheek gaat.

Maar, zelfs met die uitgestrekt betalingstermijnen, moet de doorsnee Amerikaan maandelijks nog een flink bedrag op tafel leggen. De gemiddelde maandtermijn die worden betaald voor een autofinanciering ligt nu op 1 dollar na op 500 per maand.

En daar beginnen de problemen, want er zijn maar heel weinig doorsnee Amerikanen die het zich kunnen permitteren om een maandbedrag van 500 dollar neer te tellen voor 1 auto in gezinnen, waar meerdere auto’s heel gewoon zijn.

Net zoals met de subprime hypotheken ging business voor alles en kon het niemand wat schelen dat mensen later zwaar in de problemen zouden komen. We leven nu en na ons de zondvloed.

De wanbetalingen stijgen dan ook per maand. In juni was het percentage wanbetalers vergeleken met dezelfde periode vorig jaar gestegen met 17 procent en was het percentage 13 procent hoger dan de maand daarvoor.

In Amerika worden veel van de kredieten verstrekt door de autofabrikanten en daarom heeft Ford al bekend gemaakt dit jaar bijna 500 miljoen dollar te reserveren voor wanbetalingen. Een stijging van 34 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

General Motors zet dit jaar 864 miljoen dollar opzij en dat is 16 procent hoger dan het jaar daarvoor.

Op het oog gaat alles nog goed, maar net onder het oppervalk rommelt het en vergelijken veel experts de situatie met die van 2008, maar dan op een veel grotere schaal.

Alles wijst erop dat er een nieuwe crisis gaat komen in Amerika en die zal ongetwijfeld overslaan naar Europa en de rest van de wereld. De nationale schuld van Amerika is sinds de laatste crisis nogmaals verdubbeld. De schulden van bedrijven in diezelfde periode is verdubbeld, de studentenleningen in Amerika zijn over de grens van 1.000 miljard dollar gegaan en de schuld van alle huishoudens bij elkaar in Amerika is hoger van 12.000 miljard dollar.

Net zoals de rest van de wereld, verzuipt Amerika in schuld en leven zij, net als wij, in de grootste zeepbel uit de menselijke geschiedenis. En zoals met iedere zeepbel zal ook deze barsten en de eerste tekenen dat dit gaat gebeuren dienen zich nu aan.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!