Europese Unie komt in opstand tegen TTIP verdrag

Er zijn niet veel dingen waar veel mensen in de afzonderlijke EU landen het met elkaar over eens zijn, maar TTIP schijnt daarop een uitzondering te worden.

De kansen dat het handelsverdrag tussen Amerika en Europa, het zogenaamde TTIP verdrag, op korte termijn vooruitgang zal boeken is klein.

Om te beginnen is Frankrijk faliekant tegen op dit moment en heeft de Franse president Hollande al aangegeven, dat als er al een deal komt dit niet eerder zal zijn totdat Obama het Witte Huis heeft verlaten. De Franse Minister Matthias Fekl, de minister verantwoordelijk voor buitenlandse handel, gaat nog een stap verder door te zeggen dat wat hem betreft de deal helemaal dood is.

Al vanaf het allereerste begin is Frankrijk kritisch geweest en van mening dat Amerika heel weinig heeft geboden in ruil voor de Europese toezeggingen. Voordat het TTIP ooit van kracht kan worden, moet het door het Europese Parlement en alle 28 lidstaten afzonderlijk worden geratificeerd.

Enkele dagen voor de opmerkingen van Hollande zei de Duitse Minister van Economische Zaken, Sigmar Gabriel, dat wat hem betreft de besprekingen over TTIP mislukt zijn.

Er komen trouwens ook meer spanningen tussen Duitsland en Amerika en dat heeft alles te maken met de harde manier waarop Amerika het autobedrijf Volkswagen heeft aangepakt met betrekking tot het emissieschandaal. Tot nu toe staat de teller voor Volkswagen zonder nog eventuele schadeclaims al op 13,6 miljard euro boetes en dergelijke. Er gaan dan ook steeds meer stemmen op in Duitsland om de aandacht van Amerika als handelspartner te verleggen naar Azië.

Het feit dat de Britse Premier David Cameron is opgestapt is ook een tegenvaller voor hen die TTIP graag aangenomen zien worden. Cameron was een fervent voorstander van het verdrag en door zijn vertrek is er een belangrijke drijvende kracht voor TTIP van het toneel verdwenen.

Veel mensen geloven dan ook dat op dit moment alles rondom het TTIP verdrag zo goed als dood is. Van de 27 hoofdstukken die tot nu toe in 14 besprekingsrondes zijn getackeld is er geen overstemming over ook maar één van die hoofdstukken.

Overal in Europa komen ook steeds meer burgers in opstand en inmiddels schijnt er al een petitie om TTIP te schrappen getekend te zijn door meer dan drie miljoen mensen. In Duitsland zullen op 17 september door het hele land protesten plaats vinden tegen TTIP.

Ook in Amerika zelf lopen dit soort verdragen tegen de nodige problemen aan. Waar je TTIP hebt tussen Amerika en Europa, zo heb je TPP tussen Amerika en een aantal, meest Aziatische landen en Australië en Nieuw Zeeland. Dit verdrag, wat in feite hetzelfde is als TTIP, maar dan met andere landen moet nu worden goedgekeurd door het Amerikaanse Congres en velen hebben er een hard hoofd in dat dit zal gebeuren.

Al met al zal dit de Amerikaanse geloofwaardigheid bij haar Aziatische partners geen goed doen.

Beide deals lopen nu in de problemen omdat ze clausules bevatten, waarbij grote bedrijven nationale overheden voor een niet geheel onafhankelijk tribunaal kunnen slepen, waarbij de uitspraak van een dergelijk tribunaal bindend is voor alle partijen, zonder de mogelijkheid van beroep.

Velen zien deze verdragen dan ook als een poging van Amerika om op deze manier via haar grote bedrijven de rest van de wereld haar wil op te leggen.

Maar, de situatie op de wereld is in een razend tempo aan het veranderen. Rond de eeuwwisseling was iedereen het wel zo ongeveer met elkaar eens dat de 20ste eeuw de Amerikaanse Eeuw genoemd kon worden.

Maar, gedurende de afgelopen 16 jaar is het in veel opzichten in duizelingwekkende vaart slechter gegaan met Amerika en zijn nu de meesten het er wel over eens dat de 21ste eeuw zeker niet de Amerikaanse eeuw zal gaan worden.

Het feit dat zoveel mensen in Europa dwars liggen en niet akkoord willen gaan met het TTIP verdrag toont dit aan.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!