Personeel Tata Steel maakt zich terecht zorgen

Terwijl er in de achtergrond druk wordt onderhandeld over een eventuele verkoop van wat ooit de Hoogovens in IJmuiden was aan het Duitse bedrijf ThyssenKrupp, tast het personeel volledig in het duister over haar toekomst.

De huidige eigenaar van Hoogovens, Tata Steel, zit zwaar in de problemen en moet wat doen, anders hebben ze nog veel grotere problemen.

De problemen die Tata heeft en dus indirect ook het personeel in IJmuiden worden grotendeels veroorzaakt door China.

De afgelopen jaren is China natuurlijk met alles gegroeid als kool en kon het niet genoeg van alles krijgen. Die jaren zijn voorbij en China heeft de grootste moeite om mensen aan het werk te houden en één van de problemen die zij nu hebben is overcapaciteit op allerlei gebied, waaronder staal.

Overal ter wereld probeert China haar staal te slijten tegen dumpprijzen, hetgeen natuurlijk andere producenten zwaar onder druk zet. Zo heeft Amerika al maatregelen genomen door afgelopen juni de invoertarieven voor Chinees staal op 522 procent vast te stellen. Dit tot grote woede van de Chinezen uiteraard.

Begin dit jaar kondigde Tata Steel aan dat het ook delen van haar bedrijven in Engeland zou verkopen, maar direct na de Brexit uitslag maakten ze een 180 graden draai door te zeggen dat ze in gesprek zijn met ThyssenKrupp over “een alternatieve en meer duurzame oplossing” voor haar portefeuille.

Ondertussen:
Personeel van Tata Steel Europe in IJmuiden is woedend omdat het volledig buiten gesprekken wordt gehouden over een fusie die mogelijk duizenden werknemers hun baan gaat kosten.

Bonden en de centrale ondernemingsraad organiseren op 15 september een werkonderbreking van ruim een uur als ’waarschuwingsschot’ voor verdere acties als het bedrijf blijft weigeren afspraken te maken over baangaranties, zegt Aad in ’t Veld, bestuurder van FNV Metaal. Een woordvoerder van Tata Steel Nederland zegt dat er momenteel gesprekken plaatsvinden over een werkgelegenheidspact, waarvan wordt verwacht dat die ’goed zullen aflopen’.

De angst voor een mogelijk massaontslag komt voort uit gesprekken die de Indiase eigenaar van Tata Steel voert met het Duitse industrieconcern ThyssenKrupp over een fusie van de staalactiviteiten van beide bedrijven. Volgens Frits van Wieringen, voorzitter van de centrale ondernemingsraad, is er vrees voor vierduizend banen in ondersteunende functies zoals IT, inkoop en onderzoek en ontwikkeling. „We willen voorkomen dat we een uitgeklede staalfabriek worden”, zegt Van Wieringen.

Dit zijn de berichten in de Nederlandse media en hoewel begrijpelijk, zit Tata Steel een beetje met de handen in het haar.

De manier waarop ze in Engeland plotsklaps van mening veranderen en een andere koers gaan varen, toont aan dat er een beetje paniekvoetbal wordt gespeeld.

Wanneer we de Europese acties vergelijken met die in Amerika, dan steekt die nogal schril af en zal die niet de toekomst van de werknemers in IJmuiden veilig stellen.

Een bericht uit de Volkskrant van mei dit jaar:

De Europese daadkracht steekt daarbij schril af. Na een lang onderzoek durfde de Europese Commissie niet verder te gaan dan een straftarief van 16 procent, eveneens op koudgewalst staal. Zonder twijfel speelde daarbij een rol de wens om de relatie met China goed te houden, aangezien dat land sancties met sancties pleegt te vergelden. Om een voor alle betrokkenen ongunstige handelsoorlog te vermijden is terughoudend straffen tot dusver de Europese koers.

Misschien moeten de werknemers massaal naar Den Haag trekken om te zorgen dat Rutte en consorten in Brussel met een vuist op tafel slaan en hetzelfde doen als wat de Amerikanen doen.

Een normaal draaiende onderneming kan nooit en te nimmer op een fatsoenlijke manier concurreren met bedrijven zoals de Chinese staalbedrijven die aan alle kanten door de overheid worden gesubsidieerd.

En zolang daar niets aan wordt gedaan, hebben de werknemers in IJmuiden alle reden om niet erg gerust te zijn over hun toekomst.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!