Het grote gevaar voor de Euro komt uit Italië

Alle ogen zijn zo ongeveer gericht op de twee presidentskandidaten in Amerika in wat misschien wel de meest bizarre presidentsverkiezingen ooit zijn.

De ene kandidaat, Hillary Clinton, wordt achtervolgd door schandalen en geruchten over een slechte gezondheid, terwijl de andere, Donald Trump, er toch iedere keer weer in slaagt om nog wat meer mensen tegen zich in het harnas te jagen.

Echter, voor ons in Nederland en België komt er in oktober een soort verkiezing die veel belangrijker is voor onze toekomst dan de capriolen van Clinton en Trump.

En dat is een referendum dat in oktober zal plaats vinden in Italië. Een referendum, waar net zoals in Engeland David Cameron enkele maanden geleden, ook de Italiaanse premier Renzi zijn toekomst verbindt aan de uitslag van dat referendum.

Renzi wil het land beter bestuurbaar maken en de macht van de senaat beperken. Dat is hetgeen waar de bevolking zich begin oktober over moet uitspreken. Er is een grote kans dat, gezien de huidige stemming onder de Italiaanse bevolking, ze dit voorstel zullen afwijzen, waarna Renzi zijn conclusies zal trekken en aftreden.

Aangezien Italië voor wat de bevolking betreft één van de landen is die het meest tegen de Europese Unie is, bestaat er het grote gevaar dat er na de verkiezingen heel snel nog een referendum zal worden gehouden en dan dit keer over de uittreding van de EU.

Beppo Grillo doet het heel goed in de peilingen met zijn Vijfsterrenbeweging en aangezien veel Italianen de euro de schuld geven van hun problemen zullen dit soort partijen bij de verkiezingen goed gaan scoren.

En net zoals dit bij de Brexit het geval was, zo zie je nu de berichten verschijnen over alle rampspoed die zal losbarsten, mocht een Italië daadwerkelijk de eurozone verlaten.

Berichten zoals de volgende:

Een Italiaanse uitstap uit de eenheidsmunt zou op zeer korte termijn de volledige instorting van de eurozone veroorzaken en een krach initiëren die het failliet van Lehman Brothers en de Wall Street crash van 1929 tot voetnoten in de geschiedenis zou herleiden.

Weer die bangmakerij, net zoals bij het Engelse referendum.

Net zoals dat met Engeland heel erg mee viel, zo dat ook wel het geval zijn met Italië. En als dit het einde zou betekenen van de eenheidsmunt, prachtig, dan kunnen wij terug naar onze eigen vertrouwde gulden.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!