Duitsers kopen massaal kluisjes

De Duitsers zijn een volk wat geduldig is en een voorkeur heeft voor sparen zonder daarbij rare risico’s te lopen. Ondanks dat de rentes de afgelopen jaren bleven dalen, bleven ze toch trouw hun geld naar de bank brengen.

Maar, daar begint nu toch behoorlijk verandering in te komen. Onlangs maakten de eerste Duitse banken bekend dat ze daadwerkelijk negatieve rente zouden rekenen wanneer saldo’s van klanten boven een bepaald niveau zouden komen en daarnaast hebben we de waarschuwing gehad van de CEO van de Deutsche Bank dat spaarders een groot risico lopen dankzij het beleid van de ECB. Dat dit voor de banken uiteindelijk geen haalbare kaart zal zijn en dat wanneer zij gaan, ze de klanten zullen meesleuren.

En vooral het laatste was zo’n beetje het laatste zetje voor het Duitse publiek om wat te gaan doen. Waar de centrale banken er abusievelijk van uitgaan, dat wanneer ze de rente maar genoeg negatief maken mensen wel worden gedwongen om hun geld uit te geven, is er in Japan al is gebleken dat dit absoluut niet zo werkt.

Het werkt precies tegenovergesteld, want de mensen zijn geneigd om nog meer hun geld vast te houden, alleen niet meer op de bank, maar gewoon thuis in een kluis.

De winkels Japan meldden afgelopen februari dat de meeste populaire kluisjes volledig waren uitverkocht omdat er een ware run op was ontstaan door allemaal mensen die hun geld van de bank hadden gehaald. Vooral wat ouderen, hadden en hebben geen enkel vertrouwen meer in het banksysteem en weten dat wanneer ze het zelf bewaren ze weliswaar geen rente krijgen, maar ook niet hun geld zien verdampen omdat de bank negatieve rente gaat rekenen.

En nu lijkt hetzelfde te gaan gebeuren in Duitsland.

Zo zei Uwe Wiese, een 82 jarige gepensioneerde: “Het loont niet meer om je geld op een bank te zetten en bovendien moet je er ook nog eens belasting over gaan betalen”. Hij heeft een kluis aangeschaft en bewaart daarin zijn spaargeld van 53.000 euro.

Net zoals in Japan gebeurde, neemt ook de vraag naar niet te kraken kluisjes snel toe in Duitsland.

Het bedrijf Burg-Waechter, fabrikant van dergelijke kluisjes, rapporteert een omzetstijging van 25 procent in het eerste half jaar, vergeleken met een jaar geleden. Volgens de onderneming komt de toenemende vraag vooral uit de particuliere sector. Vergelijkbare bedrijven melden soortgelijke omzetstijgingen.

Keer op keer blijkt dat de centrale bankiers volkomen verkeerd inschatten wat het publiek gaat doen. Zij denken iedere keer een bevolking te kunnen dwingen om hun geld uit te geven door ze als het ware een extra belasting in rekening te brengen in de vorm van negatieve rente.

Keer op keer blijkt dit ook weer een averechts effect te hebben en gaan mensen zelfs nog minder uitgeven dan daarvoor en manieren zoeken om hun geld buiten het banksysteem veilig te stellen.

Dagmar Metzger, een 53 jarige ondernemer uit München zegt: “Op het moment dat de bank mij gaat vertellen dat ik rente moet gaan betalen over mijn 50.000 spaargeld, dan haal ik het van de bank en stop het onder mijn kussen of ik koop een kluis en bewaar het geld daar”.

Een zelfde geluid komt van de 58 jarige bistro eigenaar Marlene Marek uit Frankfurt: “Om te moeten betalen om te kunnen sparen is belachelijk. Dan haal ik liever mijn geld van de bank en bewaar het wel thuis”.

En het zijn niet alleen de burgers die het doen. Ook banken zelf in Duitsland kiezen er veel vaker voor om hun geld contant te bewaren in plaats van het tegen betaling te parkeren bij de ECB.

Verzekeringsmaatschappijen zoals Munich Re doen hetzelfde. Dit bedrijf zegt niet alleen goudstaven te hebben gekocht, maar ook 20 miljoen euro in contanten te bewaren.

Daarnaast heerst er in Duitsland toch wel een bepaalde angst dat met de komende afschaffing van het 500 euro biljet dit een volgende stap is naar het volledig uitbannen van contant geld, zoals dat door steeds meer economen wordt voorgesteld.

Want, als er bijna geen contant geld meer is en de rente wordt steeds verder negatief, dan zullen de mensen wel gedwongen worden om hun geld uit te geven omdat ze het anders simpelweg zullen verliezen in kosten.

Verder is het ook nog zo dat alleen de eerste tien procent van de mensen die naar de bank gaan om hun geld eraf een kans maken dit te krijgen. Want, met ons huidige banksysteem kan niet iedereen contant geld krijgen.

Fractional-reserve banking (fractioneel bankieren) is het in de huidige bancaire sector bestaande gebruik waarbij banken slechts een deel van de hun toevertrouwde middelen in direct beschikbare vorm aanhouden, en het overgrote deel van de middelen uitlenen, ongeacht hun verplichting om de hun toevertrouwde middelen, voor zover deze direct opeisbaar zijn, op eerste verzoek terug te betalen.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!