Europese banken bereiden zich voor op economische nucleaire winter

Als er iets is dat de huidige periode kenmerkt in Europa dan is het wel onzekerheid. Het is eigenlijk allemaal begonnen met de uitslag van de Brexit, een uitslag die eigenlijk niemand had verwacht.

De dagen ervoor waren de bankaandelen fors gestegen in de veronderstelling dat het Bremain kamp op haar sloffen zou winnen. Na de uitslag kelderden de bankaandelen door geheel Europa en zijn sindsdien weer ietsje opgekrabbeld.

Hetgeen nu de banken volledig in de grip houdt is of Groot Brittannië daadwerkelijk Artikel 50 gaat aanroepen, het daadwerkelijk vertrek uit de EU.

Wanneer dat gaat gebeuren zijn er talloze mensen in de bankwereld die vrezen voor een ineenstorting van enkele banken en het besmettingsgevaar voor geheel Europa wat dat met zich meebrengt.

Een klokkenluider van een grote investeringsbank heeft aan CNBC vertelt dat veel financiële instellingen een soort rampenplan in elkaar hebben gedraaid, voor het geval dat. Volgens deze klokkenluider hebben de banken voorbereidingen getroffen voor ieder mogelijk rampscenario.

Volgens deze klokkenluider zijn de uitdaging op dit moment veel kleiner dan toen de Lehman Brothers omkieperden in 2008 en zijn banken ook veel minder kwetsbaar dan in die periode.

Ondertussen is een steeds weer terugkerend thema in de bedrijfsresultaten van het tweede kwartaal de onzekere tijden voor wat de toekomst betreft. Van grote investeringsbanken tot mijnbouw ondernemingen zoals Biliton en Glencore en de automobielsector, allen hebben onzekerheid en heftige schommelingen in de markt opgegeven als reden voor zwakke bedrijfsresultaten en dat ze verwachten dat de tweede helft van 2016 een “uitdaging” zal worden.

Zoals we al eerder hebben aangegeven, zullen de negatieve rente voor grote problemen gaan zorgen bij banken en pensioenfondsen, simpelweg omdat hun verdienmodel historisch gezien altijd gebaseerd is geweest op een positieve rente.

Er zijn natuurlijk banken die creatief genoeg zijn om de problemen te ontwijken en die andere manieren weten te vinden om geld te verdienen, maar er zullen ook talloze zijn die dat niet kunnen. Het is dan ook niet voor niets dat de baas van de Deutsche Bank, John Cryan een serieuze waarschuwing afgeeft.

Daarom gaan we al met al een onzekere tijd tegemoet, waarbij veel gevergd zal worden van banken en pensioenfondsen om te kunnen overleven.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!

One thought on “Europese banken bereiden zich voor op economische nucleaire winter

Comments are closed.