Juich niet te vroeg met TTIP

Er zijn gelukkig een hoop mensen in Europa die door hebben dat het door de Amerikanen zo gewenste TTIP handelsverdrag een wel heel erg eenzijdige gebeurtenis is.

Wat het in feite doet is door speciale clausules grote macht geven aan bedrijven die eigenlijk daardoor in staat zijn nationale overheden buitenspel te zetten.

Eerder dit jaar was er al veel weerstand in Frankrijk, waar president Hollande aangaf niet van plan te zijn om het verdrag te tekenen en nu komen uit Duitsland vergelijkbare geluiden.
De gesprekken tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten over het vrijhandelsverdrag TTIP zijn mislukt. Dat heeft de Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel zondag gezegd in een interview met de ZDF.

Volgens Gabriel zit er weinig schot in de gesprekken. ,,Als je het mij vraagt zijn de onderhandelingen met de VS feitelijk mislukt, ook al wil niemand dat echt toegeven”, zei de vicekanselier. In maar liefst veertien gespreksrondes die de afgelopen jaren zijn gehouden, is er volgens hem over geen van de beoogde 27 hoofdstukken van het verdrag overeenstemming bereikt.

Gabriel was een stuk positiever over CETA, een verdrag waarover de EU met Canada in gesprek is. Wel toonde hij zich gefrustreerd dat TTIP en CETA vaak op een hoop worden gegooid. ,,Het debat is erg lastig geweest, omdat de overeenkomst met de VS en die met Canada over een kam worden geschoren. Dat is verkeerd.”

En daar zit nu juist het grote gevaar. Want CETA wordt niet voor niets het lelijke zusje van TTIP genoemd en wanneer Amerikaanse bedrijven niet krijgen wat ze willen via TTIP, dan krijgen ze toch exact datgene wat ze voor ogen hebben via CETA.

Wanneer CETA wordt getekend, dan maakt TTIP in feite niet zo gek veel meer uit, want zo goed als alle grote Amerikaanse bedrijven hebben toch al een vestiging in Canada. Het enige wat ze dan hoeven doen is hun zaken via Canada te laten lopen, waardoor ze eigenlijk al de voordelen van TTIP al hebben.

En misschien is dat het geraffineerde van alles. Met veel bombarie laten weten dat de politieke leiders niet akkoord gaan met TTIP en dan in de achtergrond toch gewoon CETA laten doorgaan.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!