Baas Deutsche Bank waarschuwt voor rampzalige gevolgen voor spaarders

Het is ondertussen een bekend gegeven dat de meeste banken nu niet bepaald vrolijk worden van de negatieve rente zoals die op dit moment door de Europese Centrale Bank wordt gedicteerd.

Iemand die hier al heel lang en heel luid over schreeuwt is de Deutsche Bank. Al in februari dit jaar haalde de Deutsche fel uit tegen de ECB en riep haar op om onmiddellijk te stoppen met het bijdrukken van geld, omdat ze hiermee de banken in een heel lastig parket brachten.

Enkele maanden later, in juni, kwam er meer van hetzelfde van de Deutsche toen hun hoofdeconoom Folkerts-Landau waarschuwde dat Europa op deze manier slachtoffer zou worden van grote sociale onrust en een volgende Grote Depressie.

Echter, omdat de Deutsche zo tekeer ging tegen de ECB, werd dit door de financiële markten uitgelegd als een teken dat de bank zelf het heel zwaar had en daarom kelderde de koers van hun aandelen nog verder naar beneden en hangt sinds die tijd op een historische dieptepunt.
 
Daardoor het is leven van de Deutsche Bank nog moeilijker geworden, want het moet tegenover de buitenwereld doen voorkomen dat er bij hen geen vuiltje aan de lucht is. En wanneer men het koersverloop van de aandelenkoers Deutsche Bank boven op het koersverloop van de omgevallen Lehman Brothers zet, dan lopen de lijnen vrijwel identiek en bevindt de Deutsche zich nu op het punt, kort voordat de Lehman Brothers failliet ging.

De CEO van de bank, John Cryan, heeft in een commentaar aan het Handellsblatt laten weten dat hij van mening is dat de maatregelen ven de ECB averechts werken en juist niet de Europese economie en het banksysteem sterker maken.

Echter, zijn grootste waarschuwing was dit keer niet gericht aan het adres van Mario Draghi, maar aan de bevolking van Duitsland, waarbij hij in feite zei dat als de bank omvalt, zij niet alleen slachtoffer zullen zijn, maar dat ze hun klanten zullen meesleuren. Hij sprak letterlijk over “fatale gevolgen voor de spaarders en de pensioenfondsen.”

Cryan waarschuwde verder dat doordat de rente ook op staatsobligaties negatief wordt dit niet alleen de winstmarges van de banken zwaar onder druk zet, maar ook die van verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen.

Dit soort instituten belegde altijd een deel van haar geld in veilige obligaties, waardoor ze misschien niet een hoog, maar wel stabiel rendement hadden. Dat deel valt nu helemaal weg, waardoor er volgens Cryan niet alleen kopzorgen ontstaan voor de genoemde instituten, maar ook dat bedrijven vanwege de onzekerheid die er op dit moment heerst niet meer investeren.

Hetzelfde probleem doet zich uiteraard ook voor bij particuliere beleggers die niet al hun geld in aandelen willen investeren, ook zij maken nu geen rendement op obligaties.

De huidige situatie kan ook geen stand houden. Iedere maand opnieuw pompt de ECB miljarden euro’s in de economie, waar eigenlijk maar een heel klein deel van de bevolking profiteert. Het zijn het relatief kleine deel van de bevolking dat belegt in aandelen en deze dankzij de voortdurende “stimuleringsmaatregelen” bijna dagelijks naar nieuwe recordhoogte ziet stijgen.

Maar, alle spaarder en mensen die hopen straks een leuk aanvullend pensioen te krijgen, worden naast de banken en verzekeringsmaatschappijen slachtoffer van het monetaire beleid van de ECB.

Echter, een simpele oplossing is er ook niet omdat de ECB nu in een positie zit, waar het eigenlijk niet meer uit komt. Er is nu zo idioot veel extra overheidsschuld opgekocht tegen geen of negatieve rente, dat mocht er ooit weer rente gerekend gaan worden, dan is compleet Zuid Europa volledig failliet en worden wij uiteraard meegezogen.

Misschien worden er na de niet mis te verstane waarschuwing van John Cryan eindelijk een paar mensen wakker in dit land en wordt er op korte termijn een Nexit referendum georganiseerd. Misschien nog net op tijd, zodat we niet worden meegesleurd wanneer de Europese dominostenen beginnen om te vallen.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!