Maatregelen Duitse overheid tonen aan dat beleid aan alle kanten heeft gefaald

De afgelopen decennia zijn rustig geweest voor West Europa voor wat betreft dreigingen van oorlog en geweld. De Tweede Wereldoorlog ligt inmiddels al weer heel ver achter ons en afgezien van de Koude Oorlog hebben we niet echt situaties meegemaakt, waarbij de bevolking zich grote zorgen maakte over een mogelijke oorlog.

Misschien is dat wel de reden dat er nu in Duitsland nogal lacherig wordt gereageerd op de plannen van de overheid die wil dat iedere burger een reserve voorraad aan water en voedsel gaat aanleggen.

Dit vormt allemaal onderdeel van een woensdag goed gekeurd burgerbeveiligingsplan, maar de Duitse bevolking neemt het allemaal niet zo serieus en op de sociale media wordt dan ook driftig de spot gedreven met dit nieuwste plan van de overheid.

Met de val van de Berlijnse Muur kwam er ook een einde aan alle dreigingstoestanden en dan is het misschien ook niet zo vreemd dat wanneer er ongeveer 25 jaar na dato er toch opeens plannen worden gepresenteerd die aantonen dat de Duitse overheid zich ergens zorgen over maakt. men dit niet echt serieus neemt.

De plannen houden in dat de Duitse overheid in geval van een ramp of crisis kan doordraaien en dat de bevolking voldoende te eten heeft en medische zorg kan krijgen.

De overheid heeft zelf al aangegeven dat het niet verwacht dat dit soort maatregelen nodig zullen zijn omdat er een invasie van een vreemde mogendheid zal plaatsvinden, maar wel dat er mogelijke rampen kunnen ontstaan door stroomuitval, problemen met de watervoorziening en eventuele chemische, nucleaire of biologische aanvallen op de bevolking.

Het plan krijgt kritiek van de groene oppositie. Zij verwijt de regering dat ze de angst bij de bevolking voedt.

In de Duitse pers en op sociale media wordt de spot gedreven met de maatregelen. De populaire krant Bild publiceerde al een lijstje met dingen die bij al dat gehamster niet mogen ontbreken, zoals droge abrikozen of worstjes uit blik. Onder de hashtag “Hamsterkauf” (hamsteren) laten de Duitsers zich volledig gaan op de sociale media.
Alhoewel het merendeel van de Duitse bevolking dit alles met een korrel zout schijnt te nemen, is het misschien toch raadzaam om dit niet zomaar aan de kant te gooien.

Overheden laten nooit het achterste van hun tong zien en wanneer zij beschikken over informatie die bedreigend kan zijn voor de bevolking, dan zullen ze beslist niet altijd geneigd zijn om dit te delen.

Dat er nu voor het eerst sinds de Koude Oorlog dit soort maatregelen wordt afgekondigd, waarbij iedere burger tien liter water in voorraad moet hebben en voor tien dagen voedsel, is toch wel veelzeggend.

We leven tegenwoordig in een maatschappij waar “alles net op tijd is”. Dat betekent dat bevoorrading en distributiesystemen zodanig zijn verfijnd dat winkels in feite een minimale voorraad houden, omdat deze dagelijks kan worden aangevuld. Dit is uiteraard veel goedkoper omdat er later kan worden ingekocht en er voor bedrijven minder geld in voorraad gaat zitten.

De consequentie van dat alles is wel, dat wanneer er een kink in de kabel komt, de bevoorrading van de winkels en dergelijke het eerste is dat in gevaar zal komen.

De reden dat de Duitse overheid deze maatregelen aankondigt lijkt nogal duidelijk. Ze geven zelf aan geen conventionele oorlog te verwachten, Duitsland kent af en toe wel heftig weer, maar niet in die mate dat de bevolking moet gaan hamsteren, dus dan blijft er maar één ding over en dat zijn terroristische aanslagen.

En nu kan Frau Merkel wel honderd keer lopen te verkondigen dat de aanslagen in Duitsland niets te maken hebben met het vluchtelingenbeleid en de open grenzen, het heeft er natuurlijk alles mee te maken.

Het feit dat de Duitse overheid bang is dat straks ergere extremistische aanslagen zullen volgen met biochemische of zelfs nucleaire wapens heeft alles te maken met het feit dat samen met de stromen vluchtelingen ook veel extremisten Europa zijn binnen gewandeld.

Alleen kunnen ze dat publiekelijk nooit toegeven, want dat zou hetzelfde zijn als zeggen dat het beleid van Merkel aan alle kanten heeft gefaald.

Het is een trieste zaak dat we nu weer in een stadium zijn aangekomen dat een bevolking noodvoorraden moet inslaan, omdat overheden de achterdeur wagenwijd open hebben laten staan met een “welkom mat” voor de deur voor allerlei gespuis om ongestoord binnen te komen.

Voor ons land telt natuurlijk precies hetzelfde en alhoewel eigenlijk al veel te laat, is het toch zaak om zo snel mogelijk weer controle te krijgen over eigen land en te zorgen dat mensen gewoon naar de winkel kunnen blijven gaan om boodschappen te doen.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!