Brits vertrek veroorzaakt gat van 10 miljard euro in EU begroting

Zoals we hebben kunnen zien, schijnt Engeland weinig last te hebben van haar voorgenomen vertrek uit de Europese Unie, maar komt het echte probleem in Brussel en dus bij ons te liggen.

Want, nog even los van alle imagoschade en het machtsverlies voor de ongekozen bureaucraten, heeft het Engelse vertrek grote financiële gevolgen voor de Europese Unie.
Eén van de redenen dat de EU in haar huidige vorm nog voort kan sukkelen is het feit dat de noordelijke landen veel meer bijdragen aan de EU dan dat ze ontvangen, waardoor de zuidelijke landen zwaar worden gesubsidieerd.

De laatste jaren is de weerstand tegen “Brussel” dan ook aanzienlijk gegroeid en accepteren de burgers het gedrag van deze ongekozen oligarch niet langer. In veel landen groeit het aantal boze burgers dan ook met de dag en zijn nationale overheden de hele dag bezig met uitleggen waarom “Brussel” dit zo mag doen.

En nu met de Engelse Brexit wordt natuurlijk toch alles anders, want hiermee zijn we getuige geweest van de eerste grote dreun die de Engelse bevolking de overlevingskansen van de EU heeft toegebracht.

Waar je zo goed als weinig of niets over leest in de media is de echte klap die het Engelse vertrek zal toebrengen aan Brussel en dat is een financiële klap.

Alhoewel Engeland nooit eigenlijk helemaal lid is geworden doordat het bijvoorbeeld heeft vastgehouden aan de eigen valuta is het wel degelijk een land dat ieder jaar een aanzienlijk fortuin bijdraagt aan de Europese uitgaven.

In 2015 betaalden de Engelse een bedrag van 13 miljard Engelse ponden aan contributie van de EU. Zij ontvingen in totaal van diezelfde EU een bedrag aan 4,5 miljard pond, waardoor Engeland netto 8,5 miljard pond heeft betaald. Omgerekend naar euro’s is dat bijna 10 miljard euro.

Engeland heeft een nettoverlies geleden op haar investering van 65 procent, niet een echte lucratieve investering dus. Voor dat verlies kreeg het land ook nog eens allerlei (handels)beperkingen opgelegd door de EU.

De grote vraag is dan ook wanneer zullen de Engelse bijdragen van bijna 10 miljard gaan stoppen en wie gaat dat gat dichten.

De reden dat men Engeland er graag bij wilde hebben en houden is omdat het één van de weinige landen is die een financieel positieve bijdragen levert aan de EU. Zelfs grote landen zoals Frankrijk zijn blut en kunnen er absoluut geen extra EU afdrachten bij hebben.

De landen die financieel een netto bijdrage leveren aan de EU zijn: Duitsland, Frankrijk, Groot Brittannië, Italië, Nederland, Zweden, Oostenrijk, Denemarken en Finland. Alle andere 19 landen nemen geld van de EU en dragen netto niets bij.

Voorlopig blijven de Britten nog betalen, omdat artikel 50 nog niet eens is aangeroepen, waardoor de formele uittreding nog niet is gestart.

Maar, hoelang zal het Britse volk nog accepteren dat ze jaarlijks 10 miljard euro moeten betalen voor iets waarvan ze gezegd hebben dat ze dat niet willen.

Hiermee hebben we dan ook direct de reden waarom er in Brussel grote paniek ontstaat als bijvoorbeeld ook een land als Nederland zou vertrekken. Want, dan wordt het lijstje met landen dat werkelijk aan de EU betaalt steeds korter.

Waar het uiteindelijk op uit draait is dat de rekening voor het Britse vertrek uit de EU terecht komt bij de weinig nog relatieve “rijke landen”, zoals Duitsland en Nederland.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!