Waar is de Armageddon die de Engelse bevolking zou treffen?

We zijn nu twee maanden na het Engelse Brexit referendum en volgens de angstaanjagende berichten in de media voor de stemming hadden we nu scenes van totale ontreddering moeten zien in Engeland met massa ontslagen en gekelderde financiële markten.

Dit zal misschien wel de geschiedenis ingaan als één van de grootste pogingen om een compleet volk volledig te misleiden onder de noemer van Project Fear. Angst was het middel waarmee werd getracht een bevolking binnen de Europese Unie te houden en zoals de Engelse Guardian zegt: De Brexit Armageddon was een vreselijk angstscenario, maar het is eenvoudigweg niet gebeurd.

De werkeloosheidscijfers zouden de pan uitrijzen, er zou onkruid groeien in de verlaten winkelstraten, aandelenprijzen zouden kelderen. De overheid zou hemel en aarde moeten bewegen om kopers te vinden voor de overheidsobligaties. De financiële markten zouden in een meltdown gaan en Groot Brittannië zou in een heel erg diepe recessie terecht komen.

Dit zijn de soort berichten die we ons allemaal nog wel kunnen herinneren. Het was moeilijk om ze niet te lezen in de weken voorafgaand aan en direct na de stemming. Veel van de Bremain stemmers troosten zich na de voor hen rampzalige uitslag met de gedachte dat diegenen die voor Brexit hadden gestemd er snel genoeg achter zouden komen wat voor kapitale blunder ze hadden gemaakt.

De financiële markten in Engeland zijn stabiel op dit moment. Aandelenprijzen zijn gestegen tot recordhoogte en de angst dat bedrijven niet meer in staat zouden zijn om geld te lenen, bleken volledig ongegrond. In plaats van dat de overheid moet zoeken naar kopers voor haar obligaties, staan beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen in de rij om ze te kopen.

Volgens de Office for National Statistics (ONS) kon Groot Brittannië een stijging verwachten van het aantal werkeloosheidsuitkeringen in de maand juli van ongeveer 9.000. In plaats van die voorspelde stijging daalde dat aantal met 8.600 in die maand.

De Engelse consument gaf in de maand juli 1,4 procent meer uit aan de detailhandel dan de maand daarvoor, niet echt een teken van een ineenstortende economie.
De toeristen stromen massaal het land binnen en de restaurants, hotels, campings en winkels draaien een heel goed seizoen.

In Londen is het drukker dan ooit en een ieder kan met eigen ogen constateren dat de maandenlange leugenachtige angstcampagne van David Cameron en de Europese bureaucraten niets anders is geweest dan totale misleiding.

In veel niet voor de hand liggende opzichten heeft de Brexit ook een belangrijke rol gespeeld. Zo werd de Engelse overheid gedwongen om de eigen economie heel goed onder de loep te nemen, iets dat nooit zou zijn gebeurd zonder de schok van de Brexit.

De bezuinigingen lijken naar de achtergrond te worden verschoven en de overheid wil nu meer geld investeren in de infrastructuur van het land.

Waar zijn al die mensen nu die luidkeels hel en verdoemenis preekten? Waar zijn de verontschuldigingen? Waar zijn de berichten met: “Wij zaten er helemaal naast”?
Hiermee is dan ook direct het nachtmerriescenario van Brussel uitgekomen. Er blijkt dus wel degelijk leven te zijn en geen dood na een Brexit?

Dus, welk land zal de volgende zijn om dat te gaan bedenken?

Er komen ongetwijfeld moeilijke tijden voor de wereldeconomie als geheel en dus ook Groot Brittannië. Maar, zoals op termijn zal blijken was de Brexit de beste beslissing die de Britten ooit hadden kunnen nemen.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!