Wie wil er geld betalen aan zijn bank voor bewaren geld?

Velen van ons zijn opgegroeid met het sparen via de zilvervloot, maar die vloot is helaas uitgevaren en het ziet er ook niet naar uit dat deze vloot zich in de nabije toekomst weer in de buurt van ons land zal bevinden.

We zijn nu in een wereld terechtgekomen, waarbij veel zaken precies het tegenovergestelde zijn van wat ze vroeger waren.

Vroeger hadden we een ziekenfonds dat als doelstelling had zoveel mogelijk mensen beter te maken, omdat dan de kosten voor iedereen zo laag mogelijk gehouden konden worden. Tegenwoordig hebben we commerciële zorgfabrieken die liefst zoveel mogelijk “cliënten” hebben, want dan scoren ze omzet en is er een goede kans dat er een dikke winst wordt behaald voor de aandeelhouders.

Vroeger hadden we banken die blij waren met je geld en je op allerlei mogelijke manieren probeerden over te halen om jouw geld bij hen onder te brengen, in ruil voor een aantrekkelijke rentevergoeding. Tegenwoordig komen er steeds meer banken die jou geld gaan rekenen voor het bewaren van je geld en je geen enkele rente betalen.

Dat heet negatieve rente en dit fenomeen komt steeds dichterbij. We schreven onlangs hoe de eerste zakenklanten van ABN-Amro al door hun bank zijn geïnformeerd over de mogelijk komende negatieve rente en hoe nu ook de eerste Duitse banken beginnen met het in rekenen brengen van negatieve rente bij particuliere klanten.

De verwachting was al dat door het besluit van de Duitse banken het hek een beetje van de dam zou zijn en dat lijkt nu ook inderdaad het geval. We zijn nog geen week later en nu zijn er al twee grote Europese banken die er ook mee gaan beginnen.

Van de ene op de andere dag maakte de Bank of Ireland bekend dat het de eerste bank in Ierland gaat worden die de negatieve rente gaat doorberekenen naar klanten. En ook daar beginnen ze met de klanten die grote bedragen op de rekening hebben staan, maar dat is tactiek, want binnen de kortste keren zullen die grenzen naar beneden toe worden bij geschroefd totdat iedereen met ieder willekeurig bedrag de bank gaat betalen voor het bewaren van hun geld. Daarom beginnen ze met 0,01 procent voor saldo’s boven de 10 miljoen euro, zodat iedereen denkt: “Oh, maar ik val niet in die categorie en als ik 10 miljoen euro had zou ik graag 0,01 procent betalen”.

Die bedragen zijn zo hoog gekozen om het publiek te laten wennen aan het feit dat er negatieve rente wordt gerekend, zodat ze nu niet massaal allemaal hun geld van de bank halen. Dan, wordt stapje voor stapje de grens naar beneden gebracht en dat soort berichten komen dan niet in het nieuws.

Waar het om gaat is dat men nu voor het eerst in de geschiedenis van het bankwezen in Ierland de bank gaat betalen voor het bewaren van hun geld in plaats van andersom. Zo zagen we bij de eerste Duitse banken een grens van 100.000 euro, maar je kunt erop wachten dat dit binnen niet al te lange tijd zal worden bijgesteld naar 10.000 euro.

De tweede bank die ook al stilletjes de negatieve rente heeft geïntroduceerd is de Ulster Bank, een volledige dochter van de Royal Bank of Scotland.

Waar we ons op moeten voorbereiden is dat negatieve rente de norm gaat worden en meer en meer spaarders straks slachtoffer zullen gaan worden en hun spaargeld langzaam maar zeker zien verdwijnen in de vorm van rente die zij aan banken gaan betalen.

De vraag is of wij bereid zijn banken te betalen en zo ons spaargeld zien verdwijnen of dat we op zoek gaan naar alternatieve manieren om ons zuurverdiende geld veilig te stellen.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!