Brexit vakkundig door Bremain May op lange baan geschoven

Na de voor de regering desastreuze uitslag van het Engelse Brexit referendum zat er voor de Engelse premier Cameron weinig anders op dan ontslag te nemen.

De man die vol overtuiging streed voor een Brexit en die de logische opvolger zou zijn geweest van Cameron, Boris Johnson, werd niet de nieuwe premier.

Zo zagen de berichten in de Nederlandse Volkskrant eruit, net voordat Johnson zou worden benoemd tot premier.

Dolkstoot in de rug’, ‘Game of Thrones in het echt’, ‘Dag van verraad’, ‘dramatische plottwist’, ‘Brexecuted’: de voorpagina’s van de Britse kranten komen vrijdag dramatische woorden tekort om het nieuws te vatten dat Brexit-frontman Boris Johnson toch níet de nieuwe premier wordt.

De Daily Telegraph kiest voor een gewelddadigere omschrijving, en noemt Johnson ‘slachtoffer van de spectaculairste politieke sluipmoord van deze generatie’. ‘Slechts twee uur voordat Mr. Johnson zijn nieuwe leiderschap zou aankondigen, stak Mr. Gove, de man die samen met hem een droomteam had moeten vormen, hem een dolk in de rug’, schrijft Gordon Rayner.

Wat er gebeurde met Boris Johnson is vergelijkbaar met wat er gebeurde met de Democratische Partij in Amerika: Hillary Clinton moest de nieuwe presidentskandidaat worden en niet Bernie Sanders. Op net zo’n manier heeft de Engelse Conservatieve Partij besloten dat niet de Brexit voorvechter Boris Johnson premier moest worden, maar de Bremain aanhanger Theresa May.

Op dat moment is het Engelse volk al volledig verraden door de Conservatieve Partij die vervolgens met Theresa May een ongekende vertragingstactiek begint. Het is niet voor niets dat de nieuwe premier May als eerste trip naar Schotland afreist om de Schotten daarna de verzekering te geven dat zij niet de Artikel 50 procedure zal starten zonder overeenstemming met Schotland te hebben bereikt. Zoals bekend waren de Schotten fel tegen een uittreding.

Daarmee was de toon gezet en kwam Theresa vervolgens met allerlei opmerkingen dat zij niet eerder de daadwerkelijk Brexit in werking zou stellen totdat alle consequenties voor de Britten goed waren bestudeerd.

En dan komt nu de volgende, nog veel grotere vertraging:

Het Britse vertrek uit de Europese Unie, de zogeheten Brexit, komt mogelijk een jaar later dan verwacht. Dat hebben kabinetsleden volgens de krant The Times gezegd tegen hoge figuren in de financiële wereld in Londen.

De Britse premier Theresa May zou in januari het Europese artikel 50 in werking stellen, waarmee twee jaar van onderhandelingen van start zouden gaan. Omdat haar nieuwe ministeries voor de Brexit en internationale handel dan nog niet klaar zouden zijn, ziet ze zich mogelijk gedwongen tot uitstel. Daarnaast zouden ook de verkiezingen in Duitsland en Frankrijk ervoor zorgen dat de Brexitgesprekken op de lange baan worden geschoven.

Frankrijk kiest in april en mei een nieuwe president, terwijl Duitsland in september Bondsdagverkiezingen houdt.

En wat heeft die nieuwe Minister die zich bezig houdt met het nieuwe Brexit ministerie het toch moeilijk. Hij kan niet de juiste mensen vinden voor de personele bezetting. Hetzelfde probleem speelt bij het Ministerie van Internationale Handel, want ook daar kunnen ze geen goede mensen vinden, zeggen ze.

En dus komt er zo maar weer een jaar bij, voorlopig dan. De werkelijke uittreding zou dan pas in 2019 plaats vinden, als er tenminste geen nieuwe vertragingen optreden. Die zullen ongetwijfeld komen, want premier May heeft geen enkele intentie om de wens van de bevolking uit te voeren.

Wat er in de praktijk zal gebeuren is dat er ergens onderweg nog wat nieuw uitstel wordt gecreëerd, waardoor we in 2020 terecht komen. Dat is het jaar waarop de Engelsen naar de stembus gaan voor een nieuw parlement, dus die Brexit gaat dan echt niet in datzelfde jaar plaats vinden.

Hoe het zal aflopen weet uiteraard niemand, maar wat duidelijk is dat er de nodige kunstgrepen zijn uitgevoerd om de Brexit voorlopig op de hele lange baan te schuiven.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!