Kabinet gebruikt Brexit als lam excuus voor begroting

Alles wat er verkeerd gaat in de wereld op dit moment lijkt zo ongeveer de schuld te zijn van de Brexit. Maakt niet uit wat het is, maar als je het toverwoord Brexit noemt, dan knikt iedereen begrijpend.

Zo is het ook gesteld met de komende begroting van onze overheid. Hoe dit jaar eigenlijk een feest had moeten worden met een prachtige begroting en veel voordeel voor de burgers, maar dat dit feest helaas niet doorgaat, dankzij de Brexit uiteraard.

Jeroen Dijsselbloem had natuurlijk graag meer willen doen, maar ja, die Brexit komt er lelijk tussendoor fietsen. VVD Kamerlid Mark Harbers: “De Brexit gooit roet in het eten”. Aangevuld door PvdA Kamerlid Henk Nijboer: “Dat is net een te grote tegenvaller”.

Harbers weer: “Het is weer eens het bewijs dat alles met elkaar samenhangt in Europa”.

En al deze geluiden zijn gebaseerd op de berekeningen van het Centraal Plan Bureau (CPB) die de verwachtingen voor de Nederlandse economie iets naar beneden bijstelde, vanwege de Brexit.

Wat je vervolgens krijgt is een koor met papagaaien die elkaar allemaal napraten, maar niemand die ook maar met enig bewijs komt dat een Brexit ergens voor verantwoordelijk is.

Het is net zoals met de Italiaanse overheid die de krakkemikkige toestand van haar bankwezen maar even op de Brexit gooit, omdat die Brexit een soort tovermiddel is waar je alles wat niet helemaal goed gaat kunt verklaren.

Waar men in de Tweede Kamer niet over spreekt bijvoorbeeld, zijn de volgende berichten:

Online kantoorruimte bemiddelaar Flexas.nl en kantoorcommunity WeWork zien sinds Brexit het aantal aanvragen vanuit internationale organisaties uit Engeland stijgen. Na Brexit is de interesse vanuit de UK met ruim 600 procent gestegen. Een drastische toename die onder andere door een vernieuwde focus op kantoren in de UK tot stand gekomen is.

Grote kranten als de New York Times (James B. Stewart) voorspelden het weken geleden al. Amsterdam zou wel eens de meest begeerde locatie kunnen worden voor top bedrijven uit de UK.

Zoals we in de praktijk zien in Engeland, gebeurt daar helemaal geen hel en verdoemenis. Het is hier en daar een aantal zaken wat anders regelen en aanpakken vergeleken met hoe ze dat gewend waren, maar ook iedere dag brengt nieuwe nog niet eerder ontdekte voordelen met zich mee.

Waarom ook in Nederland de economie niet echt van de grond komt, heeft heel andere oorzaken en als zodanig totaal niets te maken met de Brexit.

De problemen met de wereldeconomie spelen al veel langer, al ver voor de Brexit.

De centrale banken besteden wereldwijd maandelijks een bedrag van 200 miljard dollar aan uitzonderlijke maatregelen om de economie te ondersteunen. Dat schrijft Eshe Nelson, redacteur economie bij het magazine Quartz.

Volgens Nelson zijn de investeringen van de centrale banken in waardepapier tot een absoluut record gestegen. Zelfs tijdens de financiële crisis zeven jaar geleden werd het niveau van de huidige inspanningen niet geëvenaard.

Ondanks al die ingrepen blijft de wereldeconomie volgens Nelson in een zorgwekkende toestand en hij oppert dat de noodmaatregelen uit het verleden inmiddels routine zijn geworden. “De rentevoeten zijn al lang tot nul of nog lager herleid,” benadrukt hij. “Maar desondanks zijn de verhoopte stimulansen voor de economie achterwege gebleven.”

Daar ligt het probleem en niet bij een Brexit.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!