Hoelang voordat de eerste domino’s gaan omvallen?

Ieder maand opnieuw maakt de Europese Centrale Bank (ECB) ongeveer 80 miljard euro. Je zou zeggen, het maken van zoveel geld is hard werken en daar zullen ze dan ook wel erg moe van worden.

Het zijn geen 80 miljard euro aan bankbiljetten die worden bijgemaakt, het zijn 80 miljard euro in de vorm van een druk op knop en hupla daar staat 80 miljard euro digitaal op een bankrekening. Zo kinderlijk eenvoudig is het maken van geld door een centrale bank.

In vroegere dagen toen geld nog waarde had en was gekoppeld aan goud gingen dat soort dingen niet zomaar. Toen moest er ook fysiek goud zijn om de uitgifte van nieuw geld te dekken. Tegenwoordig is de waarde van geld, simpelweg “wat de gek ervoor geeft” en noemen ze het ook fiatgeld.

Het is niet alleen de ECB die dat soort dingen doet, ook de Bank of Japan doet precies hetzelfde en maakt iedere maand 96 miljard dollar uit lucht. Nu dreigt ook de Bank of England iets dergelijks te gaan doen, dus de wereld wordt iedere maand overspoeld met nieuw geld.

Al dit extra geld is volgens de centrale bankiers nodig om de economie te stimuleren, hetgeen vervolgens niet werkt. Wanneer de centrale bankiers dan zien dat het niet werkt, dan doen ze nog meer van hetzelfde.

Dit alles wordt verkocht aan het publiek als tijdelijke maatregelen en moeten overheden manieren proberen te vinden om bijvoorbeeld via fiscale stimulering de economieën weer op gang te krijgen.

Naast het ongelimiteerd geld bijdrukken is het tweede wapen wat de centrale bankiers hebben ook al volledig in de strijd gegooid. Dat tweede wapen is de rente en wat vroeger altijd werkte, werkt nu ook niet meer.

De rente is lager en lager gegaan en begint op veel plaatsen nu zelfs negatief te gaan. Ook dit heeft er niet voor gezorgd dat de economieën weer zijn gaan draaien op een manier zoals de centrale bankiers hadden gewild en gehoopt.

Nu komen we langzamerhand in een geweldige Catch 22. De centrale bankiers hebben zichzelf in een hoek gemanoeuvreerd waar ze niet meer uit komen.

Er zijn heel veel (Europese) overheden die volkomen failliet zijn. In het normale dagelijks leven zou niemand meer een stuiver lenen aan dat soort landen, maar hoera, we hebben de negatieve rente.

Dus, geven compleet failliete landen als een gek obligaties uit, waarbij zij degene die de obligatie neemt geen rente betalen, maar waarbij zij geld toe krijgen van degene die de obligatie neemt.

Wat betekent dat de al enorme schuldenbel van landen nu nog veel sneller gaat groeien. Zo waren er in januari dit jaar voor een bedrag van 5.500 miljard dollar aan negatieve obligaties uitgegeven en op dit moment is dat al opgelopen tot een bedrag van 13.000 miljard dollar.

Kortom, de failliete landen zijn nu nog meer failliet en op het moment dat er ooit weer een normale rente zou worden gehanteerd, zullen ze allemaal in gebreke blijven met betalen. We zullen dan niet één Griekenland hebben, maar een hele serie, met landen als Italië en Portugal voorop.

En om een lang verhaal een beetje kort te houden: Er is geen bank, verzekeringsbedrijf of pensioenfonds wat het op termijn kan volhouden met super lage of negatieve rentes. Alle verdienmodellen van dit soort instanties zijn historisch altijd gebaseerd geweest op positieve rente.

Kortom, dit is een situatie, waarbij of linksom of rechtsom of overheden onderuit gaan of banken en pensioenfondsen.

De enige vraag is hoelang het gaat duren voordat de eerste domino’s zullen omvallen.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!