Het lijkt dat we in onze maatschappij zo druk zijn met van alles en nog wat, dat we ons nauwelijks bezig houden met die dingen die echt bedreigend zijn voor onze samenleving.
Dan hebben we het dit keer niet over het politieke of geopolitieke, maar over twee ontwikkelingen die onze manier van leven drastisch zullen veranderen.
De eerste is de vergrijzing van de bevolking, een proces dat niet alleen in ons land plaats vindt, want het aantal landen waar de ouderen groter in getal zijn dan de jongeren, neemt in rap tempo toe.
Dit proces begon in 1995 met één land waar dit voor kwam en dit land was Italië. Tegen 2030 heeft dit fenomeen ook landen bereikt als Nieuw Zeeland en Georgië. In 2030 zullen er 56 landen op de wereld zijn, waar er meer mensen zijn boven de 65 dan onder de 15.
België werd al in 2005 aan de lijst toegevoegd en sinds vorig jaar hoort ook Nederland erbij. Een werkelijk omslagpunt zal rond 2020 plaats vinden en ook in 2025 zal een land als Amerika meer mensen boven de 65 kennen dan mensen onder de 15. Het zal dan nog tot 2075 duren voordat de complete wereldbevolking in die categorie valt.
Natuurlijk is het prachtig als mensen langer leven, maar de problemen ontstaan uiteraard wanneer een steeds kleiner deel van de bevolking werkt die dan niet meer in staat zullen zijn om alle benodigde pensioengelden bij elkaar te verdienen.
In een land als Italië had je tot niet zo lang geleden één gepensioneerde op iedere tien werkers, maar dat schijnt inmiddels gedaald te zijn naar zeven werkenden op iedere gepensioneerde.
Terwijl de klok snel tikt voor dit probleem, doen overheden er helemaal niets aan. Het is een levensgroot probleem wat ons als maatschappij in het gezicht staart.
Dit komt nog bovenop de bestaande problemen met de pensioenfondsen die nu al worden gedwongen om te korten in verband met de lage dekkingsgraad.
En dan lees je een bericht zoals dit:
Het pensioendebat wordt helemaal op z’n kop gezet. Jongeren draaien niet op voor het pensioen van ouderen, maar andersom, zeggen twee prominente pensioenexperts. Werkenden betalen veel te weinig premie en gepensioneerden zijn de pineut.
En met dit soort commentaren wordt nog geen enkele rekening gehouden met het feit dat er in verhouding steeds minder jongeren zullen komen die gaan werken, waardoor de druk op hen straks onevenredig groot wordt.
Het is een dubbel probleem: Jongeren hebben al te weinig betaald en er komen in verhouding steeds minder werkende jongeren ten opzichte van het groeiend aantal ouderen.
Overheden hebben eigenlijk maar twee keuzes om dit op te lossen en dat is door de belasting en/of premies te verhogen of de uitkeringen te korten. Beiden zullen niet erg goed vallen bij de bevolking, dus zijn overheden geneigd dit soort problemen grotendeels te negeren.
Boven op al deze problemen, komt nog een zwaar onderschat probleem en dat is dat er in de niet al te verre toekomst steeds minder mensen zullen werken omdat robots hun banen hebben overgenomen.
Ook dit is weer een verhaal van: “Dat zal wel niet zo’n vaart lopen”. Nou, het loopt wel zo’n vaart en niet zo zuinig ook.
In de video hieronder worden tien voorbeelden gegeven waarbij robots al banen hebben gestolen van echte mensen. Dit is een proces dat nog maar net in de kinderschoenen staat, maar dat razendsnel de wereld zal veroveren.
Hetgeen betekent: Nog veel minder mensen die werken en nog veel minder bijdragen aan zaken zoals pensioenfondsen.
Het wordt meer dan hoog tijd dat overheden aan het werk gaan om oplossingen voor dit soort komende problemen te vinden, want het gebeurt allemaal veel sneller dan we denken.
