De banken komen voor je geld

We konden er natuurlijk op wachten dat ook de negatieve rente haar intrede zou gaan doen bij de Nederlandse banken.

Tot nu toe waren de West Europese banken behoorlijk tegen het idee om in ieder geval particulieren geen negatieve rente in rekening te brengen, maar ook daar is men nu van af gestapt.

In ons land hebben zakelijke rekeninghouders van ABN-Amro onlangs al een brief door de bus gekregen dat binnenkort de algemene voorwaarden van de bank zullen worden aangepast, waardoor zij, indien ze dit nodig achten, negatieve rente kunnen gaan rekenen.

Echter, in Duitsland begint de negatieve rente voor particulieren ook voet aan de grond te krijgen.

Het zijn in eerste instantie de mensen met een behoorlijk saldo die worden getroffen. Zo schijnt het dat de Duitse Raiffeisenbank Gmund 4 procent negatieve rente gaat rekenen over het bedrag op de rekening staat dat boven de grens van 100.000 euro ligt.

De banken geven de schuld van deze maatregelen aan de Europese Centrale Bank die bewust de rente negatief houdt en dat heeft ook voor gewone banken letterlijk negatieve gevolgen.

Wat nu zo langzamerhand toch wel voor een ieder duidelijk moet zijn is dat het onbeperkt geld bijdrukken van Mario Draghi, gekoppeld aan een negatieve rente echt niet de economie zal gaan kickstarten.

In plaats van dat mensen geld gaan uitgeven, gebeurt het omgekeerde, simpelweg omdat veel mensen geen enkel vertrouwen meer hebben in overheden en centrale banken en liever wat geld achter de hand houden, voor het geval er wederom barre tijden zullen komen.

Dus, het sprookje dat door de ECB wordt verteld, dat met negatieve rente mensen meer geld gaat uitgeven, wordt nu braaf herhaald door de Duitse Raiffeisenbank die zegt dat ze hopen dat de mensen vanwege de door hen genomen maatregelen meer geld zullen uitgeven.

Dus, we komen dus nu langzamerhand terecht in een maatschappij, waarbij mensen die het goed doen, hard gewerkt en gespaard hebben, een soort boetes gaan krijgen omdat ze te veel geld op hun rekening hebben staan.

Het is niet zo dat we hier praten over een maatregel die tegen de kerst weer is verdwenen, we praten hier over een trend die waarschijnlijk alleen nog maar erger zal worden.

De werkelijke reden dat Mario Draghi de rente zo laag of zelfs negatief houdt is, omdat wanneer hij dit niet zou doen de Zuid Europese landen, met zijn eigen land Italië voorop, volkomen failliet zouden zijn.

Nu kunnen ze zo goed als gratis geld lenen en hoeven ze zich geen zorgen te maken over enorme rentebetalingen die ze nooit en te nimmer kunnen ophoesten. Stel dat over twee of drie jaar de rente 4 of 5 procent zou zijn, dan zou dat rampzalig zijn voor die landen.

Dit gekoppeld aan hun banksystemen die aan alle kanten rammelen en in veel gevallen op instorten staan zijn allemaal redenen dat we voorlopig nog wel vast zullen zitten aan negatieve rente.

Draghi kan moeilijk het verhaal verkopen dat de rente zo laag is om zijn eigen land en nog een aantal op deze manier in de lucht te houden.

De Zuid Europese landen hebben een schrikbarend slechte economie met enorme schulden, zoals Italië met 132 procent van BNP (Bruto Binnenlands Product), Portugal met 129 procent van BNP en Griekenland met 177 procent van BNP.

Met dit soort schulden kan de rente niet omhoog, dat zouden die landen nooit kunnen betalen. En dus moet de rente heel laag of negatief blijven, waardoor de mensen in de noordelijke landen van de EU hun spaargeld en hun pensioenen kwijt raken.

Niets van dit alles zouden wij hebben, wanneer we weer gewoon zelfstandig zouden worden, weer onze eigen gulden zouden uitgeven en een rente kunnen vaststellen die past bij onze economie, waardoor ons spaargeld en pensioenen behouden blijven.

Het nog langer in de Europese Unie blijven, wordt één grote ramp voor de Nederlandse en Belgische burger.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!