“Als het serieus wordt, moet je gaan liegen”

Het begon met praktijken voor illegaal afluisteren. Dat was de reden dat Jean Claude Juncker na 18 jaar als premier van Luxemburg werd gedwongen om in 2013 zijn ontslag in te dienen.

Er kwam bewijs boven water dat hij medeplichtig was aan spionage activiteiten in Luxemburg.

Dus, wat gebeurt er met een politicus die betrapt en is het veld moet ruimen?

Die krijgt promotie, want dat is logica.

Minder dan een jaar nadat hij zijn biezen moest pakken werd Juncker benoemd als president van de Europese Commissie, zo ongeveer de machtigste baan binnen de EU.

Hij werd benoemd, niet gekozen. Hij werd geselecteerd door de heersende politieke elite, niet door enige kiezer gekozen.

In heel Europa is Juncker ondertussen een bekende verschijning geworden, niet door zijn opzienbarende prestaties, meer door zijn dronken capriolen en vreemde handelingen.

En als hij zijn mond open doet, dan komen daar ook de meest vreemde dingen uit, zoals in 2011 toen Juncker werd betrapt op liegen over een geheime vergadering die had plaats gevonden over de Griekse schuldencrisis.

Toen zei hij: “Als het serieus wordt, dan moet je gaan liegen”.

Simon Black van Sovereignman.com zegt dat bovenstaande de woorden zijn waaraan hij moest denken toen de ECB de resultaten van de stresstest voor Europese banken bekend maakte.

Verbazingwekkend zakte er geen enkele bank voor die test en was het alsof de ECB zei: “Doorlopen mensen, er valt hier helemaal niets te zien”. Tenslotte is één van de doelstellingen van de ECB om de financiële stabiliteit in het systeem te handhaven. En wanneer het zo slecht gaat met je banken, dan kan je de stabiliteit niet handhaven door de waarheid te vertellen.

“Als het serieus wordt, dan moet je gaan liegen”.

De werkelijkheid over het Europese banksysteem is dat het wat Simon noemt “toast” is. Wij zouden dat kunnen vertalen door “kapot”, “klaar voor de schroothoop” of iets dergelijks.

De rente die onderling wordt gerekend tussen banken is al negatief.

Dit betekent dat in feite iedere bank die verantwoord probeert te werken, wordt bestraft voor het aanhouden van extra reserves.

Wat een onvoorstelbaar dom monetair beleid.

In plaats van dat de ECB de banken aanmoedigt om voorzichtig om te gaan met het spaargeld van de klanten, dwingt de ECB de banken als het ware om zoveel mogelijk leningen te verstrekken.

En dus is het ook niet zo vreemd, dat veel banken die in alle haast zoveel mogelijk leningen hebben verstrekt er nu achter komen dat een fiks aantal daarvan niet terug betaald zal worden.

Het percentage van dat soort leningen bedroeg in september 2015 maar liefst 17 procent van alle Italiaanse leningen. Maar, Griekenland was nog erger met 43,50 procent en de kroon werd gespannen door Cyprus met 50 procent. We zijn al weer bijna september, dus de cijfers zullen nu nog veel slechter zijn.

Dit is een enorm probleem, want banken zijn een groot deel van de inleg van hun spaarders kwijt.

Het is dan ook niet voor niets dat de EU er als een gek voor heeft gezorgd dat de bail-in regels vanaf januari dit jaar van kracht zijn geworden. En bij een bail-in is je geld simpelweg niet veilig op een bank. Ook al zeggen ze nu 100.000 keer dat alleen saldo’s boven een bepaald bedrag zullen worden gepakt, wanneer er een echt grote bank zoals de Deutsche gaat omkieperen, dan zullen onmiddellijk als een noodmaatregel die saldo’s worden verlaagd, want dan zal er zo ongeveer iedere stuiver op deze planeet nodig zijn om deze bank overeind te houden.

Ook de mensen in Cyprus gingen ’s avonds slapen en werden ’s morgens wakker en al hun rekeningen waren bevroren. De EU onder aanvoering van Jeroen Dijsselbloem had besloten dat het gerechtigd was om het geld van de klanten te stelen en dat was dat.

Sinds 1 januari van dit jaar is dat het systeem dat overal in de Europese Unie zal worden gehanteerd als er weer eens een bank moet worden gered.

En dat zijn de systemen waar wij worden geacht ons geld onder te brengen. Als er iets is wat we kunnen leren van de gebeurtenissen in Cyprus, is dat degene van wie het geld wordt gestolen, de laatste is die zal worden ingelicht.

Daarom is het een goede zaak om zeker niet al je bezittingen in de vorm van geld op een bankrekening te parkeren. Zoals de experts keer op keer zeggen zijn contant geld en bijvoorbeeld edelmetalen zoals goud of edelstenen zoals diamanten ook een uitstekende belegging.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!