De rechter kan een stokje steken voor de Brexit

Het is inmiddels al iets van zes weken geleden dat het Britse volk besloot dat het niet langer lid van de Europese Unie wenst te blijven.

Maar, als je ziet wat voor acties er zijn ondernomen om dit te bewerkstellingen, dan is het één grote teleurstelling en is het nog maar de grote vraag of de bevolking krijgt waarvoor het heeft gestemd.

Want, in Engeland zijn er een aantal mensen die een zaak aanhangig hebben gemaakt bij de Engelse Supreme Court, de hoogste rechtbank in het land, waarin ze eisen dat het Engelse parlement eerst moet stemmen over een daadwerkelijke uittreding van de EU.

Vanwege het grote belang van deze uitspraak van het Hooggerechtshof wil men proberen of die uitspraak nog dit jaar kan plaats vinden. En dat betekent alweer de volgende vertraging voor het in werking stellen van de artikel 50 procedure (met het aanroepen van artikel 50 door het Verenigd Koninkrijk wordt de daadwerkelijk uittreding in werking gesteld en duurt het nog twee jaar).

Wanneer het Hooggerechtshof bepaalt dat er niet eerst gestemd hoeft te worden door het parlement, dan zou na de uitspraak artikel 50 door de Engelse premier kunnen worden aangeroepen. Vooropgesteld natuurlijk dat ze dan een akkoord heeft Schotland, want premier May heeft al gezegd dat ze niets zal doen zonder de goedkeuring van de Schotten en die willen koste wat het kost in de EU blijven.

Zegt de rechter dat het parlement moet stemmen en May zou dit naast zich neer leggen, dan loopt ze een theoretische kans op in de gevangenis te verdwijnen.

En als ze dan het parlement wel laat stemmen en dat beslist dat het in de EU wil blijven, wat gebeurt er dan?

Theoretisch kan een minister die een bevel van de rechtbank negeert in de gevangenis terecht komen, maar in de praktijk zal dat natuurlijk niet zo’n vaart lopen.

De zaak is aanhangig gemaakt onder andere door een kapper en een financieel adviseur die ook weer een groep mensen vertegenwoordigen die allemaal in de EU willen blijven.

Wanneer de rechtbank oordeelt dat het parlement over de uittreding moet stemmen en premier May zou dat bevel naast zich neerleggen en toch artikel 50 aanroepen zonder die stemming, dan kan de zaak nog in hoger beroep worden gebracht bij het Europese Hof.

En zo kan in een bepaald scenario het Europese Hof het laatste juridische woord hebben over of er nu wel of niet een uittreding komt, ondanks het feit dat de bevolking heeft gezegd dat ze juist die EU verwerpen.

We komen wat Engeland betreft zo langzamerhand in een situatie terecht, waarbij zoveel rookgordijnen worden opgetrokken, dat er uiteindelijk misschien helemaal niets gaat gebeuren en Engeland gewoon lid van de EU blijft. Een lidmaatschap dat hier en daar een beetje wordt aangepast om tegemoet te komen aan de wensen van de Brexit stemmers.

Het schijnt de Engelse premier May gisteren contact heeft gehad met Mark Rutte. Waarschijnlijk om hem advies te vragen hoe je het beste dingen op de lange baan kunt schuiven. Want, als iemand daar een meester in is, dan is dat de man die de onderste steen laat liggen waar die ligt.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!