Er breken spannende tijden voor Europa aan

Het worden voor Europa spannende tijden met Turkije en dat heeft dan alles te maken met de overeengekomen vluchtelingendeal.

Voorwaarde voor die overeenkomst en het door Turkije tegenhouden van miljoenen Syrische vluchtelingen en andere gelukzoekers/infiltranten die zich nog in Turkije ophouden is het visumvrij reizen voor zo’n 80 miljoen Turken naar Europa.

Dit alles is dan weer gekoppeld aan het weer opnieuw opstarten van de onderhandelingen over Turkse toetreding tot de Europese Unie.

De kansen dat dit alles soepel zal gaan verlopen, zijn inmiddels terug gelopen tot een percentage, waarbij je er eigenlijk wel vanuit kunt gaan dat dit spaak moet lopen.

Mensen zoals Mark Rutte en Angela Merkel, met hun trouwe bondgenoot in de Europese Commissie Frans Timmermans, zouden waarschijnlijk nog bereid zijn toe te geven aan de Turkse chantage om de vluchtelingendeal maar in stand te houden.

Echter, er zijn ook mensen voor wie een grens is overschreden door de manier waarop de Turkse president Erdogan zich na de mislukte staatsgreep heeft gedragen.

Zoals deze:

De voorzitter van de Duitse liberale partij FDP heeft het optreden van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan na de mislukte coup van vorige maand vergeleken met dat van de nazi’s. Volgens Christian Lindner bouwt Erdogan aan een autoritair regime waarin alle macht bij hem zelf ligt, zo zei hij tegen Bild am Sonntag.

En deze:

Oostenrijk dreigt dwars te liggen bij de uitbreiding van de onderhandelingen over de Turkse toetreding tot de EU. Minister Sebastian Kurz (Buitenlandse Zaken) liet in een interview met de krant Kurier doorschemeren dat hij bereid is zijn veto te gebruiken.

Erdogan keert zich ondertussen steeds verder van het Westen, inclusief Amerika, af en gaat vandaag op bezoek bij de Russische president Poetin:

“In het gesprek met mijn vriend Vladimir Poetin zal er een nieuwe pagina worden opengeslagen. Onze landen hebben samen veel te doen”, zei Erdogan over zijn aanstaande bezoek aan Rusland.

Kort geleden konden ze elkaars bloed wel drinken, maar sinds Erdogan zijn excuses heeft aangeboden voor het neerhalen van de Russische straaljager, neemt hij aan dat alles weer koek en ei is tussen hem en Poetin en is deze opeens weer “zijn vriend”.

Of Poetin ook Erdogan deze week zal zien als zijn vriend is nog de vraag, maar een toenadering tussen deze twee landen zou beiden economisch heel goed uit komen.

Rusland heeft natuurlijk nog steeds te maken met de Westerse sancties en zoekt naar nieuwe markten en mogelijkheden en Turkije lijdt zwaar als gevolg van de Russische sancties en wil het liefst zo snel mogelijk alle Russische toeristen weer terug.

Er doen verhalen de ronde dat de mislukte coup ongeveer 90 miljard dollar heeft gekost, dus er is Erdogan veel aan gelegen om zo snel mogelijk weer wat economisch succes te boeken.

Volgens sommige internationale media worden de gebeurtenissen rondom de mislukte staatsgreep zoals die door de Turkse leider worden weergegeven, Turkse folklore genoemd.

Het verhaal dat Erdogan in Marmaris aan de dood zou zijn ontsnapt, vervolgens in zijn jet naar Istanboel vliegt, terwijl onderweg dit vliegtuig in het vizier staat van een F-16 die in handen is van de opstandelingen en die vervolgens niet het vliegtuig van Erdogan uit de lucht schiet.

De nieuwste verklaring van Turkije waarom dit niet gebeurde, is omdat de jet zonder brandstof kwam te zitten en snel moest omkeren, waarbij dus wederom het leven van Erdogan op wonderbaarlijke wijze bleef gespaard. En het grappige van dit alles is dat men in Turkije ook nog wil dat de rest van de wereld dit verhaalt gelooft.

Maar voorlopig blijft het wat kritiek betreft richting Turkije oorverdovend stil in Brussel. Misschien ook niet zo gek, wanneer je bedenkt welke troefkaarten Erdogan nog in handen heeft.

Het land voorziet de NAVO van de bases die het heel erg hard nodig heeft, Turkije is de spil in energietoevoer richting Europa, als wisselgeld heeft Erdogan nog een paar miljoen vluchtelingen achter de hand en het Westen is bang dat Erdogan samen met Poetin een nieuw machtsblok gaat vormen.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!