De Engelse problemen zijn schuld van overheid die Brexit niet door zet

De media stonden weer eens vol met berichten dat Engeland na de Brexit op een recessie zou afkoersen en o jee, wat een kommer en kwel staat dat land te wachten na de domme beslissing van de bevolking.

De Engelse centrale bank moest ingrijpen, want anders zou het wel eens helemaal fout kunnen gaan met het land.

Wat er niet bij wordt verteld is dat het juist fout gaat met een land op het moment dat de centrale bankiers zich ermee bemoeien. Ze zitten in hun ivoren toren, de aandelenmarkten hangen aan hun lippen en het enige dat ze doen is de natuurlijke loop van de economie volledig verstoren.

Een prachtig voorbeeld daarvan is Japan, waar de centrale bank van gekkigheid niet meer weet wat ze nu moeten gaan bedenken om een dode economie weer aan te zwengelen. Ze zijn zelfs nu zover dat ze op aanraden van de voormalige baas van de Amerikaanse Federal Reserve, Ben Bernanke, ook wel helikopter Ben genoemd, overwegen om als een soort laatste wanhopige redmiddel gratis geld richting consumenten te strooien om ze dan op die manier zover te krijgen dat ze weer goederen gaan kopen.

De Japanner doet dat niet, hij spaart zijn geld, simpelweg omdat de bevolking geen enkel vertrouwen meer heeft in de mooie woorden van de politici dat alles wel goed zal komen en ga maar lekker geld uitgeven. In plaats van uitgeven, koopt de Japanse bevolking kluisjes om hun geld contant te bewaren, want een negatieve rente betalen op de bank willen ze ook niet.

Een dergelijk verschijnsel zie je nu ook gebeuren in Engeland. In de weken na het referendum zie je dat het tempo waarmee doorsnee Britse gezinnen munten en bankbiljetten opsparen stijgt. Voor het eerst sinds 2009 is het percentage dat dit vormt van hun totale bezit gestegen boven de 8 procent volgens Sky News.

Als mensen geld op deze manier geld gaan opsparen, dan doen ze dat omdat ze weinig vertrouwen hebben in de nabije toekomst. En dat het slechter zou gaan met Engeland heeft totaal niets te maken met de werkelijke economie, maar alles met de nieuwe regering die niet doet waar de bevolking voor heeft gekozen.

Het is niet de Brexit uitslag die ervoor zorgt dat Engeland langzaam richting recessie gaat, het is premier May en haar kabinet die allang dat beruchte artikel 50 (uittreding EU) in werking hadden moeten stellen, zodat de bevolking duidelijkheid heeft over wat er gaat gebeuren.

De regering loopt net, zoals bij ons Mark Rutte na het referendum eerder dit jaar, tijd te rekken in de hoop dat er dan iets zal gebeuren waardoor ze niet hoeven doen wat ze eigenlijk allang hadden moeten doen.

Nu heeft dan de centrale bank van Engeland ingegrepen. Hoera, nu komt alles goed. En het is weer hetzelfde onzinverhaal van een kleine renteverlaging die er dan opeens voor moet gaan zorgen dat iedereen geld gaat lenen, dat er wordt geïnvesteerd en dat mensen weer geld gaan uitgeven.

Keer op keer op keer blijkt dat dit soort dingen niet meer werken tegenwoordig en dus doen ze maar meer van hetzelfde. Dat is waarschijnlijk de enige oplossing die in de handboeken voor centrale bankiers staat.

De schuld voor een recessie in Engeland, mocht die er komen, ligt geheel en al bij de regering. In plaats van doorpakken, doen wat de bevolking wil en als land een prachtige nieuwe start maken, waarbij alles en iedereen enthousiast raakt en dan natuurlijk wel geld wil uitgeven, proberen ze via allerlei slinkse wegen toch een soort lid te blijven van de EU.

De grootste kwaal van onze tegenwoordige tijd: Overheden die precies het tegenovergestelde doen van wat een bevolking wil.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!