Verre Oosten bereidt zich voor op oorlog

Wanneer we kijken naar de huidige situatie op deze wereld, dan vertoont deze veel kenmerken van een steeds groter wordende instabiliteit.

De plekken op aarde waar mogelijk conflicten zodanig uit de hand kunnen lopen zijn legio en het heeft er alle schijn van dat steeds meer landen zich gaan bezig houden met oorlogsscenario’s.

We hebben het dan niet over oorlogen tegen terrorisme, maar oorlogen die ontstaan doordat de economieën wereldwijd niet meer groeien, men wanhopig op zoek gaat naar nieuwe mogelijkheden en waarbij landen steeds agressiever worden.

Eén van de gevaarlijkste plaatsen voor conflicten die volledig uit de hand kunnen lopen is in Azië.

We hebben daar natuurlijk kunnen zien hoe China claimt dat de complete Zuid-Chinese Zee haar eigendom is en dat ze uitspraak van het Hof van Arbitrage in Den Haag die heeft geoordeeld dat China geen enkel recht kan laten gelden op dat gebied, volledig naast zich neer legt.

Omdat Amerika al heeft laten zich niets aan te zullen trekken van ongeldige Chinese claims, wordt de oorlogstaal vanuit Peking met de dag dreigender. Zo waarschuwt de Chinese Minister van Defensie, Chang Wanquan, voor “buitengaatse veiligheidsbedreigingen” en riep hij op om met de voorbereidingen te beginnen voor een oorlog van het Chinese volk op zee om haar soevereiniteit te bewaken.

Deze waarschuwing komt een dag nadat China een enorm grote marine oefening heeft gehouden om het land voor te bereiden op een korte en hevige oorlog.

De situatie aldaar escaleert met de dag en nadat de Global China Times een artikel had gepubliceerd over de mogelijke uitkomsten van een Amerikaans-Chinese oorlog, reageerde Peking furieus met de mededeling dat Amerika veel meer zou lijden in een oorlog met China dan zij zelf.

Het heeft er zelfs de schijn van dat China maar al te graag bereid om zaken dusdanig te provoceren dat een oorlog onvermijdelijk is. Alles in China is op dit gericht op voorbereidingen om oorlog te gaan voeren.

Dan hebben we haar naaste buur Japan, waar eveneens schokkende dingen gebeuren die hier nauwelijks het nieuws halen.

Al jaren en jaren zit de Japanse economie in het slop en de enige oplossing die men iedereen weer bedenkt en die iedere keer weer niet werkt is het nog meer geld pompen in een dode economie.

Wanneer overheden in dat soort situaties terecht komen, dan kijken ze al heel snel naar militaire opties om uit de ellende te komen.

Na de voor Japan desastreus verlopen Tweede Wereldoorlog is de grondwet van Japan dusdanig veranderd dat deze militaire acties verbied, behalve voor zelfverdediging.

De huidige Japanse premier Shinzo Abe wil dat echter op korte termijn veranderen, hetgeen volkomen tegen de wil van de meerderheid van de bevolking is, maar zoals overheden dat doen, de wil van het volk wordt genegeerd en Abe gaat het toch doorzetten.

Hij is al een eind op weg en de eerste parlementaire goedkeuringen voor Japanse militaire acties in overzeese gebieden is al goedgekeurd.

En om wat meer gelijkgestemden in zijn kabinet te krijgen, zijn er afgelopen woensdag een aantal wijzingen doorgevoerd, waarvan de meest gevaarlijke die is de benoeming van een nieuwe Minister van Defensie, een dame met de naam Tomomi Inada.

Zij is een echte nationalist en een favoriet van Abe. Zij is van beroep advocaat met zo goed als geen vakkennis, maar zij is een fervent aanhanger van Japans militaire verleden en is van mening dat alle verhalen over Japanse wreedheden en dergelijke in de oorlog zwaar zijn overdreven. Zij heeft een comité geleid dat de geallieerden zover wil krijgen dat ze anders zullen oordelen over Japanse oorlogsmisdaden.

Zij is verder betrokken bij een groep die anti Korea is en er is in diverse media een foto van Inada verschenen uit 2011, waarin zij samen voor de camera poseert met een bekende Neo Nazi leider.

We zien een gevaarlijke escalatie in de regio waarbij China steeds meer actief de militaire confrontatie opzoekt en de Japanse premier bezig is om snel de nodige wetgeving voor elkaar te krijgen, waardoor Japan weer buiten haar eigen landsgrenzen kan opereren met haar leger en dat niet alleen in zelfverdediging. Een leger dat onder leiding staat van een vrouw die niet gehinderd door enige vakkennis droomt van het heroïsche dagen dat Japan heer en meester was in de regio.

Probleem bij dit alles is, dat er voorlopig geen enkel zicht is op factoren die een de-escalatie zouden kunnen bevorderen.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!