Noodzaak voor terugkeer ziekenfonds wordt met de dag duidelijker

Commercieel werken is prima, helemaal niets mis mee, behalve wanneer het aan komt op de gezondheid van de bevolking.

Als je ergens een overheid voor nodig hebt is dat om te zorgen dat de bevolking onbeperkt toegang heeft tot medische hulp en geneesmiddelen, zonder dat een burger daarover eerst moet gaan puzzelen en rekenen om te bepalen of er wel geld is voor dat soort zaken.

De fabrikanten die medicijnen maken werken commercieel en het liefst ook nog met een patent op hun producten, zodat ze in feite kunnen vragen wat ze willen voor hun geneesmiddelen, want niemand anders mag ze maken.

Dan hebben we de zorgverleners die tegenwoordig bijna allemaal commercieel zijn en geld moeten verdienen voor de aandeelhouders.

Daar boven op hebben we de verzekeringsmaatschappijen die ook allemaal geld moeten verdienen voor hun aandeelhouders en als laatste hebben we de overheid die het liefst alles van zich af schuift, richting “vrije markt”.

Wat overheden niet begrijpen is dat ze zichzelf volledig overbodig maken. Het zijn in de niet al te verre toekomst de grote bedrijven die de dienst zullen uit maken, niet de overheid. Via de beruchte handelsverdragen die of linksom of rechtsom er doorheen geramd zullen worden, grijpen de grote bedrijven in feite de macht.

Ze doen dit niet op nationaal niveau, nee ze doen dit een stap hoger via Brussel. Zoals we hebben gezien met de pensioenen die inmiddels volledig in handen van Brussel zijn, wordt straks het nationale parlement vakkundig buiten spel gezet.

Via zorgverzekeraar CZ zijn de prijzen gepubliceerd van de kosten van diverse ziekenhuizen waar zij zaken mee doen. De prijsverschillen zijn enorm en kunnen in het ergste geval oplopen tot een verschil van 4000 procent.

Bij de zogenaamde kruisproef, een korte test die nodig is bij transplantaties, is de goedkoopste behandeling slechts 2,60 euro, terwijl een ander ziekenhuis een prijs van 117,69 euro rekent. Het gaat om een verschil van meer dan 4000 procent.

En volgens de Telegraaf rekent het ene ziekenhuis voor een vitamine C pil 13 cent, terwijl een ander voor dezelfde pil 5 euro rekent.

Wanneer we weer terug zouden gaan naar het ziekenfonds, dan zouden bovengenoemde krankzinnige situaties niet voor komen.

Ook zouden we niet meer de situatie hebben, waarbij iedere zorgverzekeraar moet onderhandelen over de prijzen van medicijnen, waardoor naar steeds goedkopere middelen moet worden uitgekeken om de kosten enigszins beheersbaar te houden.

Het volgende valt er in het nieuws te lezen:
Talloze Nederlanders die gedwongen overstappen naar een goedkoper medicijn, ondervinden daar last van. Bijwerkingen als een schilferige huid, diarree en haaruitval zijn voor hen aan de orde van de dag.

De patiënten moeten overstappen naar een goedkoper voorkeursmiddel met dezelfde werkzame stof, van een andere fabrikant. Vanwege het zogenoemde preferentiebeleid van zorgverzekeraars bieden apothekers enkel de goedkoopste optie aan. Van de patiënten die hart- en vaatmedicatie gebruiken, heeft ruim tien procent een probleem met het nieuwe medicijn.

Tot zover het bericht.

Wanneer we weer een ziekenfonds zouden hebben, dan kan de overheid onderhandelen met een fabrikant. Die kan dan kiezen of delen: of zijn prijs redelijk houden of een compleet land verliezen als klant. Wedden dat de prijzen voor medicijnen opeens drastisch zullen zakken?

Mensen hoeven dat niet meer over te schakelen op goedkopere medicijnen met allerlei bijwerkingen omdat er anders niet voldoende winst overblijft voor aandeelhouders.

Om dit land te kunnen behouden zijn er een aantal zaken heel dringend nodig. De eerste is het zo snel mogelijk organiseren van een referendum om uit de EU te stappen en de tweede is om de gezondheid van de bevolking niet in handen te leggen van grote commerciële bedrijven.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!