Gaat Erdogan straks de vluchtelingensluizen weer open zetten?

We hebben een relatief rustige tijd gehad voor wat betreft de instroom van nieuwe vluchtelingen. Alhoewel, slechts een deel daar van is vluchteling, het overgrote deel bestaat uit gelukszoekers en infiltranten.

In de eerste zes maanden van dit jaar zijn er in totaal 99.000 immigranten ingeschreven bij een gemeente, waarvan maar 15.000 Syriërs waren. Het restant is dan afkomstig uit een mengelmoes van verschillende landen. Al met al betekent dat volgens het CBS dat de bevolking in het eerste halfjaar is gegroeid, ondanks het feit dat 64.000 mensen het hier voor gezien hielden en zich hebben laten uitschrijven.

Hoelang die rust op het immigrantenfront gaat duren, wordt nu een prangende vraag.

Zoals gewoonlijk heeft de Turkse president Erdogan iets gedaan waar hij goed in is en dat is chanteren. Hij windt geen doekjes om dat soort dingen en laat via één van zijn ministers weten dat er toch echt uiterlijk in oktober visumvrij reizen voor Turken naar de EU moet zijn, of anders is de vluchtelingendeal van tafel.

Natuurlijk is het sowieso al schandalig dat er een spelletje blufpoker wordt gespeeld met het lot van miljoenen mannen, vrouwen en kinderen. Een grote groep mensen wordt gewoon gebruikt als wapen om mee te dreigen.

Je zou dit niets minder dan een misdaad tegen de mensheid kunnen noemen en de vraag is dan ook of een Erdogan het zou aandurven om bewust miljoenen mensen op pad te sturen richting Europa, terwijl hij weet dat er een behoorlijk aantal van hen zal verdrinken tijdens een overtocht in gammele bootjes.

In plaats van alsmaar weer pappen en nathouden door Europese Unie zouden ze misschien eindelijk eens terug kunnen doen door zelf te dreigen deze man als internationale misdadiger te signaleren, mocht hij werkelijk dit soort dreigementen uitvoeren.

Maar, de praktijk leert dat dictators vaak wispelturige mensen zijn, die de meest irrationele beslissingen nemen. Daarom moet de leiding van ons land en die van Europa er vooralsnog van uit gaan dat hij dit dreigement gaat uitvoeren.

Zelfs de Europese Commissie en een Merkel moeten in zien dat er op basis van wat Erdogan nu eist, een eind zal komen aan de vluchtelingendeal.

Maar, in de plaats dat ze de weinige tijd die nog rest voordat Erdogan eventueel zijn dreigement zal uitvoeren om nu eindelijk eens te zorgen dat de buitengrenzen hermetisch worden afgesloten, gebeurt er zoals gewoonlijk helemaal niets.

Pas, op het moment dat de rubberbootjes weer dobberen op de zee tussen Turkije en Griekenland schrikt men wakker en roept dan: Er moet iets gebeuren.

De aloude “spreuk van regeren” is vooruitzien is nu meer dan ooit van toepassing.

Men weet dat er op basis van de situatie zoals die er ligt er geen visumvrij reizen voor Turken kan komen. Men weet dat Erdogan is staat is om zijn dreigement uit te voeren.
En toch worden mensen niet terug geroepen van vakantie omdat er een mogelijk rampzalig scenario zich uit zal spelen. Er worden geen noodmaatregelen genomen om te zorgen dat er geen stromen immigranten zomaar Griekenland kunnen binnen lopen en van daaruit verder Europa in.

Dat betekent of dat Frans Timmermans en collega’s in overleg met Merkel alsnog zullen toegeven onder de grote druk van Erdogan, of het betekent dat men Griekenland in feite als land al heeft opgegeven en dit zal gaan bestempelen als één groot vluchtelingen opvangkamp.

Want, zelfs Merkel zal dit keer niet zo dom zijn dat ze opnieuw een massale stroom immigranten deze kant op laat komen, toch?

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!