De EU houdt iedereen weer voor de gek

Iedereen hield de adem in, want een aantal Europese landen zoals Spanje en Portugal zouden worden bestraft door de EU, omdat ze weer eens voor de zoveelste keer alle begrotingsregels hebben overtreden.

Maar, tot verbazing van vriend en vijand gebeurt er helemaal niets van dit alles en kunnen deze landen gewoon doorgaan waar ze mee bezig waren.

Begin juli had de Europese Commissie bekend gemaakt dat het streng zou gaan optreden, en nu is dat sinds vorige week opeens helemaal van de baan, vanwege wat ze nu noemen “een uitdagende economische situatie” en het feit dat de twee landen “pogingen ondernemen om hervormingen door te voeren”.

Een zoals gewoonlijk weer 180 graden ommezwaai en helemaal niemand gaat vanaf nu de dreigementen van de Europese Commissie nog serieus nemen.

Om onze fantastische munt de euro enigszins stabiel te houden is er afgesproken dat de overheidstekorten jaarlijks niet meer mogen bedragen dan 3 procent het bruto binnenland product. Keer op keer worden dit soort afspraken door landen geschonden, waaronder ook Duitsland en Frankrijk en nog nooit is er enige sanctie opgelegd. Dus, ook dit keer weer niet.

Het schijnt dat die bestraffing nu niet is gebeurd op aandringen van Duitsland (Merkel), waarschijnlijk omdat men als de dood is dat er dan zoveel weerstand zal ontstaan tegen de EU dat de mensen mogelijk een referendum zullen eisen.

Wat je nu ziet is het vreemde verschijnsel dat men overal probeert te doen alsof de Brexit zo’n vreselijke zaak is, terwijl in de praktijk blijkt dat het beter dan ooit gaat met de Britten. En daarnaast dat men allerlei dingen door de vingers ziet, om toch maar vooral geen mensen op het idee te brengen dat ze misschien wel eens beter af zouden kunnen zijn buiten het Groot Europese keizerrijk.

Ook hebben we de beruchte stresstest gehad voor Europese banken die niet voor niets werd gepubliceerd op vrijdagavond tien uur, nadat de beurs in New York was gesloten.

Hoera, alle Nederlandse banken waren geslaagd en er was maar één bank “gezakt” en dat was de oudste bank ter wereld, de Italiaanse Monte dei Paschi.

In feite zijn er van de 51 geteste banken vier gezakt, maar alleen het kapitaal van Monte dei Paschi eindigde negatief.

Dan praten we ook nog eens over een heel erg milde stresstest. In de test werd van een fictief scenario uitgegaan een economische krimp van 1,2 procent in 2016, 1, 3 procent in 2017 en weer een groei van 0,7 procent in 2018.

Dit zijn geen mooie scenario’s misschien, maar het zijn nauwelijks rampzalige scenario’s waar een echte stress test uit zou moeten bestaan. Daarnaast schijnt er in de hele stresstest ook geen enkele rekening gehouden te zijn met factoren zoals negatieve rente, die ook voor banken heel nadelig uitpakken.

Men heeft de stresstest gepubliceerd van 51 banken die dan gezamenlijk goed zouden zijn voor 70 procent van het Europese bankwezen, maar dat betekent ook dat er heel veel banken zijn, waarvan niets bekend is gemaakt.

Neem bijvoorbeeld de Portugese Millennium BCP bank. Deze bank komt in de hele stresstest niet voor en zou zeker zijn gezakt. De aandelen van deze bank zijn nu al 60 procent lager dan enige tijd geleden.

In de hele lijst met banken die getest zijn, komt geen enkele Portugese bank voor en ook geen Griekse.

Pikant detail is dat banken zoals de Millennium BCP bank wel degelijk zijn getest en daarom weten zij ook van de European Banking Authority (EBA) dat ze zouden zijn gezakt. Alleen zijn de resultaten van dit soort banken niet gepubliceerd.

Hiermee hebben we dan wederom de zoveelste misleidende situatie voor wat de EU betreft:

Er wordt een heel zwakke test uitgevoerd en toch “zakken” er 4 van de 51 banken. Dat is maar liefst 8 procent van de geteste banken en dat zelfs met een heel zwakke test.

Dan wordt een deel van de testen van de banksysteem in Europa niet gepubliceerd, omdat die banken wat kleiner zouden zijn. Maar, als drie kleinere banken instorten zou dit een groter effect kunnen veroorzaken dat één grote die de geest geeft.

We weten dat Portugese BCP is gezakt. Hoeveel meer banken zijn er gezakt, waarover niets is gepubliceerd?

Er wordt door de EBA gezegd dat banken niet kunnen zakken voor deze test en daar is een goede reden voor. Het is weer een rookgordijn om de oppervlakkige belegger gelukkig te houden. Maar, als je een klein beetje dieper gaat graven, dan zal je zien dat er nog heel wat meer banken zijn die niet voldoen aan de minimum voorwaarden.

En hoe kan het dat de Deutsche Bank, ook wel de gevaarlijkste bank ter wereld genoemd, wel slaagt voor de Europese EBA test en zakt voor de onlangs gehouden Amerikaanse stresstest? Een identiek verhaal trouwens voor de Spaanse Santander Bank, ook zij slagen voor de Europese test en zakken voor de Amerikaanse.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!