De vooruitzichten voor de gevaarlijkste bank ter wereld worden er niet beter op

De grootste en meest belangrijke bank in het grootste en meest belangrijke land van Europa gaat verder met het voor onze ogen imploderen. We schrijven hier regelmatig over deze bank, want iedere keer opnieuw komt er meer negatief nieuws van deze bank.

Veel financiële analisten vergelijken de weg die de Deutsche Bank volgt, met die van de Lehman Brothers, de Amerikaanse zakenbank die in 2008 om viel en waarmee het eigenlijke startsein voor de daarop volgende crisis werd gegeven.

En nu komt de bank alweer negatief in het nieuws. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar heeft de Deutsche Bank 98 procent minder winst gemaakt. Een bijna 100 procent daling van het inkomen heeft heel veel aandeelhouders schrik aangejaagd en deze kregen het afgelopen woensdag dan ook zwaar te verduren.

De aandelen zijn gedurende de afgelopen 12 maanden al meer dan gehalveerd en de financiële haaien ruiken bloed in het water.

Net zoals in 2008 het geval was met Lehman Brothers, zo heerst er nu ook paniek bij Deutsche Bank. Ze hebben onlangs aangekondigd dat ze 188 filialen zullen sluiten en dat 3.000 medewerkers hun baan zullen verliezen. Maar, misschien vormen deze ontslagen pas het begin bij deze bank. Volgens sommige berichten zou de bank tegen het jaar iets van 35.000 banen kunnen schrappen en de CEO, John Cryan, gaf onlangs toe dat ze misschien de kostenverlagende maatregelen moeten versnellen.

Wat dit alles nog meer verontrustend maakt is dat Deutsche Bank wordt beschouwd als “de meest gevaarlijke bank” op de gehele wereld. Enkele dagen geleden verscheen er een artikel bij CNN met de titel: De meest gevaarlijke bank ter wereld verkeert in moeilijkheden.

De belangrijkste reden dat de Deutsche Bank de “meest gevaarlijkste bank ter wereld” wordt genoemd is vanwege haar gigantische portefeuille met derivaten. Volgens de laatste berichten heeft het op dit moment 42.000 miljard euro blootstelling aan risico met derivaten. Dit is ongeveer 13 keer groter dan de totale Duitse economie.

Wanneer de Deutsche Bank daadwerkelijk ten onder gaat, dan zal dit een dreun geven in de wereld die zijn weerga niet kent. Het zal een ramp worden, vele malen groter dan die van de Lehmann Brothers.

De bekende financieel analist en fondsmanager Jeff Gundlach zei onlangs het volgende over de Deutsche Bank:

“Banken gaan dood en beleidsmakers hebben geen idee wat ze moeten doen. Hou de aandelen Deutsche Bank in de gaten en als die prijs is gezakt tot beneden de 10 euro, dan zullen mensen in paniek gaan raken. Dan zal je iemand horen zeggen: Iemand zal toch iets moeten doen”.

Op dit moment zijn de aandelen tot 12 euro gezakt en zijn er weinig analisten die reden voor optimisme zien. De meesten zeggen dat zelfs bij deze enorm lage prijzen, je dit aandeel beter kunt mijden.

Natuurlijk zijn er meer banken in de Eurozone die in de problemen zitten, zoals die in Italië en Portugal, maar geen van al die banken zal hetzelfde effect veroorzaken als ze omvallen dan de Deutsche Bank.

In tegenstelling tot zijn voorgangers lijkt John Cryan in ieder geval eerlijk en windt hij er geen doekjes om dat het heel moeilijk zal worden voor de bank en dat ze nog veel verder in de kosten zullen moeten snijden.

Ondertussen wordt op de aandelenbeurzen in New York en ook Amsterdam zowat ieder hoogterecord gebroken, maar dat alles is slechts schijn.

In de werkelijke economie gaat het helemaal niet zo florissant en de situatie bij de Deutsche Bank is daar een voorbeeld van. Het wachten is op de eerste grote dominosteen die gaat omvallen en die eerste steen kon zich wel eens in Duitsland bevinden.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!