Brexit brengt alleen maar voorspoed zo te zien

Wij zijn nu ruim een maand na het de Brexit en dus tijd om eens even te kijken hoeveel van de voorspelde hel en verdoemenis inmiddels is uitgekomen.

Want, we weten de eurofielen waarschuwden alles en iedereen dat vreselijke rampen zich zouden voltrekken wanneer de Britten toch de volkomen verkeerde keuze zouden maken om de veilige omgeving van de Europese Unie te verlaten.

De toenmalige Minister van Financiën, George Osborne, had berekend dat het verlaten van de EU ieder Brits gezin op jaarbasis ongeveer 4.3oo pond zou kosten, ongeveer 5.000 euro.

Nu, zo’n vijf weken later is er geen enkel teken dat er op wijst de berekeningen van Osborne ook maar in de verste verte kloppen. Als hij gelijk gehad zou hebben, dan was dit nu toch zeker te merken in het dagelijks leven.

In Londen is het drukker dan ooit, de stad wordt overspoeld door buitenlandse toeristen die volop geld uitgeven in cafés, restaurants, theaters en andere attracties. Op het platteland zie je een lange stroom van auto’s met caravans, boeren met trekkers, en bestelbusjes, allemaal druk bezig met hun eigen zaken.

Zakenlieden zijn gedwongen verder te gaan met hun leven en eerder deze week werd bekend gemaakt dat GlaxoSmithKleine die heel erg sceptisch was over een Brexit en voor Europa was, nu een enorm nieuw investeringsprogramma voor Engeland bekend heeft gemaakt. Dit is het niet het enige bedrijf, er zijn talloze van dat soort geluiden te horen.

Veel van de Commonwealth landen zijn blij met de Brexit, want dat betekent dat Groot Brittannië opeens veel meer belangstelling heeft om met hen zaken te doen. Hetzelfde geldt voor een land als China.

We hebben natuurlijk ook de dreiging gehad van de Amerikaanse president Obama, dat Engeland in het geval van een Brexit achter aan de rij zou komen te staan, nu vijf weken later blijkt dat Engeland voor aan de rij staat.

Al 20 jaar is er een importverbod in Amerika voor vlees uit Groot Brittannië vanwege de gekke koeienziekte. Nu opeens komen er berichten dat Amerika dit verbod gaat opheffen, waardoor de Britse boeren nu weer volop vlees naar Amerika kunnen exporteren.

Overal ter wereld, behalve de EU, staan landen in de rij om met Engeland zaken te doen.

De wetenschappelijke wereld in Engeland was erg bang geweest dat een vertrek uit de EU allerlei gevolgen zou hebben voor subsidies en financieringen van onderzoeksprojecten. Echter volgens de Voorzitter van Royal Society is er geen enkel bewijs dat er wordt gediscrimineerd tegen Britse onderzoeksprojecten en volgens professor Nick Donaldson van University College in Londen stroomt het geld binnen voor onderzoeksprojecten.

Het is verbazingwekkend om te zien, dat precies het tegenovergestelde van wat de overheid in Engeland en de leiders van de EU voorspelden is gebeurd. Wat niet veel mensen weten is dat Groenland in 1985 na een referendum uit de EU is getreden en dat het sinds die tijd veel beter is gegaan met de economie aldaar. (Groenland was als voormalige Deense kolonie automatisch lid geworden omdat het onderdeel uitmaakt van het koninkrijk van Denemarken).

Dit soort dingen roept natuurlijk wel de nodige vragen op zoals: Wist het Engelse Ministerie van Financiën echt niet beter en hebben ze gewoon hele domme fouten gemaakt, of wisten ze donders goed dat al de hel en verdoemenis niet zou gebeuren en was het gewoon een geniepige tactiek om de burgers zo bang te maken dat ze zoude kiezen voor Europa?

En dan zijn er financieel experts en economen die erop wijzen dat het traject waarop de EU zich bevindt één voortdurende crisis is en dat er een aanzienlijk risico bestaat dat het gehele Europese project als een kaartenhuis in elkaar zal storten en dat de Britten zich gelukkig mogen prijzen dat ze weer net op tijd zelfstandig zijn geworden.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!