Ierland stuurt bankiers naar de gevangenis voor rol bij financiële crisis

Voor sommige mensen is de financiële crisis uit 2008 nog steeds niet ten einde. Want, afgelopen vrijdag werden in Ierland drie bankiers veroordeeld voor hun rol in die crisis.

Het oordeel van de rechter, Martin Nolan, over de drie heren was niet misselijk, maar dat waren de misdaden ook niet: “Door middel van manieren die kunnen worden betiteld als oneerlijk, bedrieglijk en corrupt wisten ze 7.2 miljard euro aan inleg van mensen bij elkaar te krijgen door frauduleuze transacties”.

Het vonnis is best wel historisch, want hoewel heel veel bankiers eveneens bovengenoemde soort misdaden hebben gepleegd voor en tijdens de crisis, lopen de meesten nog gewoon vrij rond.

Het was ook op een andere manier nog een historische zaak in Ierland, want met 74 dagen was het de langstlopende criminele rechtszaak ooit in Ierland. De veroordeelden waren de CEO van de voormalige Irish Life and Permanent Bank, Denis Casey, de voormalige financieel directeur van de in elkaar gestorte Anglo Irish Bank en het voormalig hoofd van de afdeling Capital Markets van dezelfde bank, John Bow.

De opgelegde vonnissen varieerden tussen de twee en een half jaar en drie en half jaar gevangenisstraf.

Nu zijn dit weliswaar niet heel erg forse celstraffen in verhouding tot de gepleegde misdaden, maar de meeste, zo niet alle van hun collega’s in andere landen, zoals Amerika, Engeland en Nederland zijn helemaal nergens voor veroordeeld.

Wel zijn er banken geweest die enorme bedragen hebben betaald om aan strafvervolging te ontkomen, waaronder de Nederlandse Rabobank met het Libor schandaal.

Waar de drie in feite voor zijn veroordeeld is voor wat wij hier het opzetten en runnen van een criminele organisatie zouden noemen. De drie werkten nauw samen om klanten en beleggers te misleiden met een soort 7,2 miljard euro carrousel transacties om de balans van Anglo Irish kunstmatig op te vijzelen.

De advocaten van de verdediging legden dit uit als transacties om elkaar onderling te steunen in moeilijke tijden, maar daar trapte de rechter niet in.

Wat bij de rechter heel zwaar woog is het feit dat gerenommeerde bedrijven zoals banken het vertrouwen hebben van het publiek en dat de drie hier op schandalige wijze misbruik van hebben gemaakt.

De Anglo Irish Bank ging in 2013 ter ziele, maar er lopen nog steeds onderzoeken naar meer vermoedelijke fraude.

De Ierse belastingbetaler is de dupe geworden van dit alles, want zij hebben voor de misdaden van de bankiers en het wanbeleid wat her en der is gevoerd in totaal 64 miljard euro moeten betalen, waaronder de grootste bank reddingsoperatie in de eurozone. Tegen 2011 hadden de Ierse belastingbetalers in totaal minsten 5 banken gered en volgens het Ierse Ministerie van Financiën heeft het land ongeveer 15 jaar nodig om de schade weer goed te maken.

Probleem waar Ierland nu mee te maken krijgt, is dat de veroordeling van deze drie bankiers nog maar het topje van de ijsberg is. Men is nu bang, dat hoewel deze bankiers zijn veroordeeld ze in de praktijk maar heel weinig tijd achter de tralies zullen doorbrengen.

Twee andere bankiers van de Anglo Irisch Bank, Tiarnan O’Mahoney en Bernard Daly, werden in 2015 ook veroordeeld tot celstraffen voor begane misdaden van voor de crisis in 2008. Echter, zij zijn in april dit jaar vervroegd vrijgelaten.

Dezelfde soort gratie is er ook verleend aan bankiers die zijn veroordeeld in IJsland voor hun rol tijdens de financiële crisis. Drie van hen zijn eveneens afgelopen april vrijgelaten, jaren voordat ze hun volledige straf hadden uitgezeten.

Waar het al weer aardig begint te lijken dat er indien er vanuit bevolking veel geprotesteerd wordt tegen de criminele bankiers, deze worden vervolgd en ook veroordeeld, want uiteraard zijn ze schuldig. De straffen die ze krijgen zijn dan in verhouding tot de gepleegde misdaad erg laag en na korte tijd in de gevangenis worden ze vervroegd vrijgelaten.

De Amerikaanse politieke partij die gezworen heeft een eind te maken aan de macht van bankiers heeft de afgelopen week haar conventie gehouden in het Wells Fargo Center in Philadelphia, waarvan de voor president genomineerde kandidaat hoofdzakelijk wordt gesponsord door Goldman Sachs.

Kortom, voor bankiers blijven andere regels tellen dan voor gewone stervelingen.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!