Waarom maken centrale bankiers dit soort grote fouten?

Wij mensen staan erom bekend dat we vaak volkomen verkeerde beslissingen nemen in het leven, ondanks het feit dat er wellicht toch wel voldoende informatie omhanden was om een dergelijk besluit niet te nemen.

Hier volgen enkele beslissingen uit de geschiedenis van mensen die op een gegeven moment duidelijk een verkeerde beslissing hebben genomen.

In 1962 besloot de platenmaatschappij Decca geen contract aan te bieden aan een beginnende band, omdat zij dachten dat mensen binnenkort wel genoeg zouden hebben van gitaarmuziek. Die band was de Beatles.

Napoleon Bonaparte had uitgerekend dat wanneer hij Rusland wilden veroveren, dit alleen kon met een enorm leger. Dus stelde hij het grootste leger samen dat de mensheid ooit had gezien en marcheerde in 1812 met meer dan 650.000 soldaten richting Moskou. Minder dan zes maanden later, trok hij zich terug met de restanten van zijn leger dat op dat moment nog bestond uit 27.000 soldaten.

In 1985 werd een voorstel door 217 verschillende beleggers afgewezen. Het ging om een bedrijf dat probeerde een bedrag van 1,6 miljoen dollar bij elkaar te krijgen voor het transformeren van een routine die door miljoenen mensen op de wereld wordt gedeeld. Welk bedrijf dat was? Starbucks.

Bovengenoemde voorbeelden worden genoemd door Adam Taggart van PeakProsperity als voorbeeld hoe op zich best wel intelligente mensen hele domme beslissingen kunnen maken.

En waar hij dan op doelt zijn de besluiten van de centrale banken om en geld bij te drukken door middel van hun stimuleringsmaatregelen en het invoeren van de negatieve rente als een manier om te proberen de economie weer op gang te krijgen.

Want zo stelt Taggart, het eindresultaat van dit soort maatregelen is niet zo moeilijk te voorspellen. De geschiedenis staat bol van de voorbeelden waarbij overheden probeerden hun weg naar voorspoed door middel van de geldrukpers te bereiken.

Als dit mogelijk geweest zou zijn, dan hadden de Romeinen dit ongetwijfeld bedacht en hadden we nu allemaal Latijn gesproken.

Het lijkt er dan ook op dat de centrale bankiers zichzelf in een hoek hebben gemanoeuvreerd waar ze niet meer zo gemakkelijk kunnen uitkomen.

Wanneer ze nu zouden stoppen met hun stimuleringsmaatregelen en het in de markt pompen van goedkoop geld, dan zouden de natuurlijke economische krachten weer van toepassing zijn.

Dit zou dan weer betekenen een al dan niet volledige ineenstorting van de aandelenbeurzen, obligaties en onroerend goed. Het zou betekenen overal massa ontslagen omdat inefficiënte bedrijven die nu in leven worden gehouden door het bijna onbeperkte krediet opeens weer moeten gaan concurreren.

De crisis gaat komen, dat is zeker. Maar, in plaats dat de centrale bankiers dit nu laten gebeuren, gaan ze nog veel heftiger door op de ingeslagen weg, waardoor de dreun straks alleen maar nog groter zal gaan worden.

Dit doen ze met de volledige steun van de politici die ook niet echt zitten te wachten op nog meer onpopulaire bezuinigingsmaatregelen. Zij maken zich veel drukker om het feit dat ze opnieuw gekozen willen worden, dan het werkelijk tackelen van de serieuze economische toestand.

En dus gaat het circus nog even door. De rentes zullen nog lager worden, de bubbels in aandelen en onroerend goed zullen nog wat verder worden opgeblazen en de kloof tussen arm en rijk wordt nog wat groter.

De komende financieel/economische afrekening van dit alles kan op dit moment niet meer worden voorkomen.

Als gewone bevolking is er weinig wat wij er zelf aan kunnen doen, behalve misschien door ervoor te zorgen dat we niet alles wat we hebben investeren in bubbels die straks uit elkaar zullen spatten.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!