Stop de globalisering voordat het te laat is

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is een tijdje opvallend stil geweest, maar nu niet meer en ze komt met een paar merkwaardige opmerkingen.

Op donderdag kwam ze vanuit haar vakantiehuisje en sprak haar bevolking toe. En tot verbazing van velen herhaalde ze nog maar eens haar beroemde uitspraak: “Wir schaffen das”.

Iets wat een steeds groter deel van de Duitse bevolking niet maar haar eens is, maar daarnaast zei ze nog iets bijzonders. En dat is dat hetgeen er nu gebeurt een keerzijde is van de globalisering.

Met andere woorden, globalisering is iets dat vanzelfsprekend is en goed en dat daar dan wat ellende uit voorkomt, moeten we dan maar voor lief nemen.

Misschien heeft Merkel onbewust wel de spijker op de kop geslagen over wat het werkelijke probleem is waar wij mee te kampen hebben. Alles wat tegenwoordig “global” heet, is zo ongeveer heilig. Keer op keer hoor je mensen zeggen dat iets een “global” probleem is en dat hiervoor een “global” oplossing voor moet worden gevonden.

De bedrijven worden steeds groter, steeds machtiger, steeds meer “global” en zij worden straks door middel van de voorgenomen handelsverdragen zoals CETA en TTIP machtiger dan nationale overheden.

De soevereine landen binnen de Europese Unie staan op het punt te verdwijnen en op te gaan als provincies en districten in het Groot Europese Rijk. Dit Groot Europese Rijk sluit dan vervolgens vergaande handelscontracten met andere grote machtsblokken zoals Noord Amerika en de belangen van de lokale bevolking verdwijnen steeds meer naar de achtergrond.

Een bijkomend verschijnsel van dit alles is dat de macht en het geld in handen steeds minder mensen terecht zullen komen die steeds rijker zullen worden ten koste van de grote massa die steeds meer zal moeten inleveren.

Als wij een toekomst willen voor onze kinderen en kleinkinderen, dan moet dit globaliseringsproces worden gestopt en hoe eerder hoe beter.

De eerste stap voor dit land is dan ook zo snel mogelijk een begin maken met het uittreden van de Europese Unie. Zorg, wat er ook gebeurt, dat je als land zelfstandig blijft en niet een klein nietszeggend onderdeel wordt van een technocratisch bestuurd onpersoonlijk Groot Europees Rijk.

Voor de burgers van landen zoals Nederland en België zal de steeds verder oprukkende globalisering geen enkel voordeel opleveren. Niet alleen zal dit bestuurstechnisch nadelig zijn voor de bevolking, ook voor lokale gemeenschappen zal dit rampzalig zijn.

Alles wat een samenleving karakter geeft gaat op termijn verdwijnen. Lokale winkeliers kunnen niet langer concurreren tegen de grote megabedrijven en één voor één vallen ze om.

Hetzelfde geld voor veel lokale horeca ondernemers, die op een gegeven moment geen andere keus hebben dan een franchise te worden van een groot megabedrijf.

Het gevolg is dat iedere plaats in dit land straks een identieke kopie zal zijn van een andere plaats met identieke karakterloze winkelcentra, bevolkt door identieke (grote) bedrijven, met her en der nog een verdwaalde lokale middenstander die nog niet door heeft dat de globalisering in volle vaart is begonnen.

Echter, de bevolking is machtiger dan ze zelf denken en kunnen voor een groot deel toch weer zelf de controle terug nemen over hun land.

Wanneer we niets doen, wordt dit onze toekomst:
Het nieuwe bedrijf gaat Ahold Delhaize heten en een samengaan levert een megaconcern op van 6.500 winkels wereldwijd.

Door een fusie hopen beide bedrijven jaarlijks zo’n 500 miljoen euro aan kosten te besparen. De combinatie Ahold Delhaize zou per week 50 miljoen klanten kunnen bedienen.

Als dit is wat we willen, dan stemmen we met zijn allen volgend jaar voor meer Europa en nog veel meer grote bedrijven. Willen we dat niet, dan is het zaak om goed te kijken op wie je gaat stemmen en is het steunen van de plaatselijke winkeliers een goede eerste stap om de globalisering te stoppen.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!