Erdogan torpedeert economische toekomst Turkije

En het gaat maar door in Turkije, want er schijnt geen einde te komen aan de “vijanden” die door de Turkse president Erdogan worden opgepakt.

Het volgende viel gisteren te lezen in de Belgische media:

In Turkije worden na de poging tot staatsgreep tientallen media-organisaties gesloten, waaronder 45 kranten en 16 televisiezenders. Dat meldt het persagentschap AP. De autoriteiten sturen ook 2.400 soldaten de laan uit.

De Turkse president, Recep Tayyip Erdogan, waarschuwde zaterdag in een interview met France 24 dat media die de couppoging steunen, daarvoor ‘zullen betalen’.

Bij ons in Nederland viel een heel ander bericht te lezen en wel in het NRC waar in een artikel werd gesteld dat iedereen lelijk doet tegen Erdogan omdat hij een moslim is.

Het volgende stond er letterlijk:

Waarom Erdogan de gebeten hond is? Omdat hij moslim is

Opinie Erdogan is volgens complotdenkers de belichaming van het absolute kwaad. Omdat hij moslim is, schrijft Dyab Abou Jahjah. „Islamofobie heeft alle kenmerken van antisemitisme.”

Waar mijnheer Jahjah dat soort nonsens vandaan haalt is niet helemaal duidelijk, maar voor een ieder met een paar ogen in zijn of haar hoofd lijkt Erdogan nu niet bepaald erg democratisch bezig. En waarom dat eeuwige geloof er weer bij gesleept moet worden, is een raadsel.

Erdogan heeft nu echter ook dingen gedaan die als heel erg gevaarlijk voor Turkije kunnen worden uitgelegd, en dan hebben we het over de Turkse economie. Als hij plannen had om deze om zeep te helpen, dan is hij heel goed bezig.

Hij heeft namelijk de vergunning ingetrokken van een financieel deskundige omdat deze een artikel had geschreven over de financiële staat van Turkije wat Erdogan niet aan stond.

Het was een rapport dat een financiële analyse gaf van de situatie in Turkije na de mislukte staatsgreep.

De financieel analist in kwestie die het rapport had geschreven was Mert Ulker. Volgens Bloomberg werkte Ulker voor Ak Investment, een financieel advies- en bemiddelingsbureau dat eigendom is van de op twee na grootste bank in Turkije.

Niet alleen is Ulker zijn vergunning kwijt geraakt en ontslagen, hij is ook nog aangeklaagd voor diverse misdaden, waaronder het beledigen van Erdogan. Ulker was een ervaren financieel analist en al jaren werkzaam bij Ak Investment als hoofd van de afdeling Research.

Dit is voor zover bekend de eerste keer dat een financieel analist die een financiële analyse had gemaakt die Erdogan niet welgevallig was en hiervoor werd bestraft. Stonden er dan schokkende dingen in het rapport dat door Ak Investment werd gepubliceerd?

Volgens Bloomberg die het heeft gelezen was het een samenvatting van de meest recente ontwikkeling na de mislukte staatsgreep en deed het een aantal voorspellingen voor wat betreft de Turkse lira, de aandelenmarkten en het gevolg voor de economie. Met andere woorden, Ak Investment deed wat ieder vergelijkbaar instituut ter wereld doet en dat is een financiële analyse maken voor haar klanten.

Ook stond erin dat de ontwikkelingen ervoor zullen zorgen dat er meer macht in de handen van president Erdogan terecht zal komen. Eveneens werd er in het rapport een analyse gemaakt van de mogelijke mensen achter de mislukte aanslagen en één van de opties die werd besproken is dat de mislukte coup door Erdogan zelf in elkaar is gesleuteld. Alhoewel het rapport tevens zei dat dit waarschijnlijk niet het meest waarschijnlijke scenario was, was het toch genoeg om de autoriteiten tegen zich in het harnas te jagen.

Toen Bloomberg de Turkse autoriteiten om een uitleg vroeg, kwam die niet. Alleen kwam Ak Investment met een verklaring die zei dat Mert Ulker vanaf 25 juli niet langer daar werkzaam was.

Met bovenstaande actie heeft Turkije zich officieel geschaard in de categorie bananenrepubliek. Dit zal ook verregaande gevolgen hebben voor de Turkse economie.

Collega bedrijven van Ak Investment worden heel erg voorzichtig in hun commentaren en analyses. Het gevolg van dit alles is dat geen enkele buitenlandse belegger nog vertrouwen zal hebben in financiële rapporten die uit Turkije komen of door Turken zijn gemaakt.

Commentaar uit de financiële wereld: “Alles wat er nu uit Turkije komt, zal met een korrel zout worden genomen. Als deze situatie zal voortduren, dan zal er heel snel een punt komen waarbij iedere vertrouwen in haar financiële sector en economie zal verkruimelen”.

Deze situatie zal niet alleen aanhouden in Turkije, het zal nog vele malen erger worden.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!