Waarom is “nee” voor politici niet te begrijpen?

De Engelsen zijn op 23 juni naar de stembus geweest en hebben gezegd dat ze de voorkeur geven aan een Brexit in plaats van lid te blijven van de Europese Unie.

Het lijkt zo eenvoudig en toch wordt het bewust zo gecompliceerd mogelijk gemaakt.

De eerste stappen leken veel belovend. De Engelse premier Cameron bood zijn ontslag aan en een nieuwe premier kon dan onmiddellijk beginnen met het ten uitvoer brengen van de wensen van de bevolking.

Toen bekend werd dat Theresa May de nieuwe premier zou worden, begonnen er bij velen al twijfels te komen. De reden daarvoor is simpel. Theresa vormt een hecht onderdeel van het elitaire politieke genootschap dat de touwtjes in handen heeft en niet van plan is om die los te laten.

Zij is afkomstig van de Engelse centrale bank en zelf getrouwd met een bankier. Voor het referendum was zij een fervent voorstander van de Europese Unie en voerde zij volop campagne voor het blijven in de EU.

En deze vrouw moest Groot Brittannië dan uit de Europese Unie gaan leiden?

Vanaf het allereerste begin was er geen haar op haar hoofd die dat van plan was. Dus, zei ze bij haar aantreden precies het tegenovergestelde en dat ze de wens van het volk zou respecteren.

Wanneer politici dat zeggen, dan moet je absoluut wantrouwig gaan worden.

Het eerste dat ze zei is dat het nog wel eens een lange tijd kon duren voordat ze artikel 50, de werkelijke uittreding zou aanroepen. Ze wilden eerst alle mogelijke opties voor Groot Brittannië op tafel hebben voordat er een dergelijk zware actie zou worden ondernomen.

Het allereerste tripje van de nieuwe premier ging naar Schotland, waar de Schotse premier Nicola Sturgeon nogal dwars lag voor wat betreft de Brexit. Schotland heeft al gedreigd met een veto bij uittreding en May was naar haar tochtje naar Schotland de eerste die zei dat zij niet eerder artikel 50 in werking zou stellen tot er een akkoord met Schotland zou zijn, omdat het belang van Britse Gemenebest boven alles gaat.

Je begint dan al te voelen welke kant het opgaat en dat is nu bevestigd door een artikel in de Engelse Guardian waar wordt gesproken om de Britten onder speciale voorwaarden in de EU te houden. Dat wordt dan iets anders omschreven, namelijk met de woorden “de Britten houden toegang tot de interne markt”.

In het plan wordt een andere uitzondering gemaakt voor de Britten, want zij mogen zeven jaar lang in feite de grenzen sluiten en hoeven zich gedurende die tijd niet te houden aan het vrije verkeer van personen binnen de EU.

En dan krijg je het: Op deze manier hopen de onderhandelaars tegemoet te komen aan de zorgen van de Britse bevolking.

Hallo? De Britse bevolking had “nee” gezegd tegen de Europese Unie, net zoals de Nederlandse bevolking “nee” heeft gezegd tegen het Associatieverdrag met de Oekraïne.

Net zoals een Mark Rutte denkt dat Nederland dat verdrag best kan tekenen als het hier en daar wat wordt aangepast, zo denkt Theresa May dat Groot Brittannië best onderdeel kan blijven vormen van de EU, mits er wat wordt gedaan aan de zorgen van de inwoners.

Net zoals Mark Rutte in zijn arrogantie zegt te weten hoe de Nederlander denkt, zo doet Theresa May precies hetzelfde.

En beiden hebben ze klaarblijkelijk geen flauw benul wat het woordje “nee” betekent.

De politieke elite blijft gewoon doen wat ze willen. Ze hebben volkomen maling aan de bevolking. Ze veranderen hier en daar wat woorden, sleutelen een bestaande overeenkomst iets om en geven enkele onderdelen wat andere namen en klaar is May.

Wanneer komen er nu eindelijk eens politici aan de macht die gewoon doen wat hun baas hen opdraagt? Die baas is de bevolking, maar dat iets dat de meeste van die arrogante glibbers nog steeds niet door hebben.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!