Waarom waarschuwt de Rabobank voor een goud zeepbel?

Wanneer banken waarschuwen dat iets geen goede belegging is, is het absoluut de moeite waard om daar heel erg kritisch naar te kijken.

De volgende drie zinnen zijn afkomstig uit een artikel in de Telegraaf, waarbij de Rabobank waarschuwt voor een zeepbel in goud.

Beleggingen in fysiek goud en derivaten in goud ontpoppen zich steeds meer als een zeepbel die doorgeprikt gaat worden. Daarvoor waarschuwt Rabobank.
Voor Rabobank is goud net als alle andere grondstoffen geen strategische belegging. ,,Op lange termijn is er geen structurele risicopremie voor goud”, aldus de bank in de notitie.

Goud kan even als vluchtheuvel dienen, maar nooit permanent waarde vertegenwoordigen voor beleggers.

Tot zover het bericht.

Als je als doorsneeburger een dergelijk bericht leest, dan denk je dat het misschien wel heel onverstandig is om goud te kopen.

Maar, hoe verstandig is het om te beleggen in aandelen op beurzen die niet meer worden gestuurd door economische waarden zoals vroeger het geval was, maar door computerprogramma’s, die voor een deel worden gemanipuleerd door Centrale Banken.

Alles lijkt rozengeur en maneschijn als je naar de beurs kijkt, de werkelijkheid geeft een ander beeld. Beleggen in aandelen blijft riskant, omdat er hoe dan ook een omslagpunt gaat komen, waarbij de beurs met donderend geraas naar beneden zal gaan.

Moet je dan maar gewoon sparen en geld proberen te verzamelen. Op zich is dat misschien niet eens zo’n onverstandige optie, maar de waarde van geld is gebaseerd op niets. Eigenlijk zit het met de waarde van ons geld simpelweg zo: Het is wat de gek ervoor geeft.

En ineens komt ook de negatieve rente in ons land om de hoek kijken. De ABN/AMRO heeft inmiddels al brieven gestuurd naar zakelijke rekeninghouders waarin hen wordt meegedeeld dat de bank zich het recht voorbehoudt om vanaf oktober dit jaar negatieve rente te rekenen op saldo’s. Dat betekent niet dat ze jou geld zullen geven, maar wel dat ze je geld in rekening kunnen brengen voor het bewaren van je geld daar.

Op dit moment wordt de wereldwijde economie zo ongeveer in de lucht gehouden door de stimuleringsprogramma’s van de Centrale Banken. Die programma’s bestaan simpelweg uit het drukken op een knop en miljarden en miljarden dollars en euro’s maken uit het niets.

Zo was er niets en zo drukt Mario Draghi op een knop en zijn er opeens 80 miljard extra euro die er net niet waren, maar nu wel, waarmee hij allerlei dingen kan kopen zoals obligaties en aandelen.

En dat doet Draghi niet eenmaal, nee dat doet hij iedere maand. Maand na maand komt er dit bedrag bij aan Euro’s. Eén van de grote gevaren van het ongelimiteerd geld bijdrukken is dat de valuta zoveel verwaterd dat er in eerste instantie de zo gewenste inflatie ontstaat, maar wat vervolgens kan omslaan in hyperinflatie.

Wanneer dat bij ons zou gebeuren, dan is je pensioen van de ene op de andere dag nauwelijks nog iets waard en kun je met je spaargeld nog net een postzegel kopen als je snel bent.

Dit wil natuurlijk niet zeggen, dat dit soort dingen bij ons gebeuren, maar de mogelijkheid is aanwezig, een beetje afhankelijk van hoelang en in welke mate de ECB blijft stimuleren (geld bijdrukken).

Hoe snel dingen kunnen veranderen kan je zien in de onderstaande korte video van één de grootste goudexperts ter wereld, Mike Malloney.

Iets minder dan twee jaar geleden voorspelde hij al wat er nu gebeurt in Venezuela.

Ook in Venezuela wordt ongelimiteerd geld bij gedrukt. Ze moeten wel, want de inflatie is gierend uit de hand gelopen. Volgens een nieuw rapport van de IMF gaat het nog vele malen erger worden.

Voor dit jaar verwacht het IMF een inflatie daar van 480 procent, in 2017 een inflatie van 1642 procent, in 2018 een inflatie van 2880 procent en de piek zal dan komen in 2019 met een inflatie van 3500 procent.

Al de mensen die in Venezuela geld hebben gespaard zijn dat eigenlijk volkomen kwijt, want het is of nu al niets meer waard of anders volgend jaar.

Maar, de mensen die in Venezuela een aantal jaren geleden goud hebben gekocht, die lachen.

Dus, volgens de experts van de Rabobank kan goud nooit permanent waarde vertegenwoordigen en laat dat nu juist precies datgene zijn wat sommige vooruitziende burgers van Venezuela gaat redden.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!