Een vreemd iets waar veel Turken vraagtekens bij zetten

Nog steeds zien we iedere dag beelden van grote groepen gevangenen die in Turkije worden voorgeleid bij rechtbanken.

De Turkse president Erdogan noemde de mislukte staatsgreep “een geschenk van God” en is op een voortvarende manier begonnen om schoon schip te maken.

Wanneer mensen suggereren dat het misschien wel eens Erdogan zelf geweest kan zijn die deze mislukte poging in scene heeft gezet, dan worden deze mensen complottheorie aanhangers genoemd.

Maar, toch is dat wat een derde van de Turkse bevolking denkt volgens een door het in Londen gevestigde onderzoeksbureau Streetbees. Zij hielden een onderzoek onder 2.800 Turken en een derde was hen was er van overtuigd dat het geheel door Erdogan zelf in elkaar is gezet.

Misschien is dit alles ook niet zo vreemd, als je naar een paar vreemde gebeurtenissen kijkt.

We hebben ook in de Nederlandse pers het verhaal kunnen lezen over hoe het verblijf van Erdogan in de badplaats Marmaris werd beschoten door “rebellen”. Een aanval uitgevoerd door een groep commando’s in één of meerdere helikopters die wel even korte metten met Erdogan zouden maken.

Maar, nu komt het merkwaardige: Deze gebeurtenis vind plaats ruim een uur nadat zo ongeveer ieder Turks televisiekanaal beelden had uitgezonden van Erdogan die vanaf het vliegveld van Istanboel de bevolking toespreekt. Istanboel ligt op 750 kilometer afstand van Marmaris.

Een tweede heel vreemd iets is dat het vliegtuig (Gulfstream) van Erdogan wordt begeleid door twee F-16 jets. Echter, ook de rebellen hadden op dit moment een aantal F-16’s in de lucht die hun radars hadden “gelocked” op het toestel van Erdogan en de twee begeleidende toestellen. Waarom hebben deze toestellen de Gulfstream van Erdogan niet naar beneden gehaald? Dit verhaal is via Reuters door een goed ingevoerde bron naar buiten gebracht.

Volgens de Turkse autoriteiten is het absurd om te denken dat Erdogan zelf de mislukte coup heeft uitgevoerd en dat de lijsten met mensen die na afloop massaal werden gearresteerd toevallig al lang klaar lagen.

Bovenstaande dingen zijn zaken waardoor veel Turken het officiële verhaal niet geloven. Er zijn bijna net zoveel Turken volgens het onderzoek van Streetbees die denken dat Erdogan het gedaan heeft als Turken die denken dat de islamitische geestelijke Fethulla Gülen erachter zit.

Ondertussen heeft de Wikileaks organisatie van Julian Assange honderdduizenden e-mails gepubliceerd, afkomstig van de server van de AKP partij van Erdogan. Deze e-mails die gaan tot ongeveer een week voor de mislukte staatsgreep zouden volgens Wikileaks een duidelijker beeld kunnen scheppen van de gebeurtenissen die tot deze staatsgreep hebben geleid.

Dit is slechts het eerste deel van e-mails die zullen worden gepubliceerd. In eerste instantie zou Wikileaks dit op een later tijdstip doen, maar vanwege de gebeurtenissen is de publicatie naar voren gehaald.

De server van Wikileaks werd dan ook maandag prompt door een aanval volledig plat gelegd en naar zij zelf zeggen is dit waarschijnlijk een aanval van de Turkse overheid.

De Turkse overheid heeft ook onmiddellijk censuur ingevoerd, waardoor de website van Wikileaks in Turkije is geblokkeerd.

Wanneer men wel manieren weet te vinden om de inhoud van de emails bij de Turkse bevolking te krijgen, dan konden er nog wel eens rare dingen gaan gebeuren. Het is natuurlijk niet voor niets dat de Turkse overheid er zo op is gebrand om de inhoud van die e-mails voor haar eigen bevolking verborgen te houden.

Waar het uiteindelijk naar toe gaat weet niemand. De Turkse bevolking is verdeeld en verward en ondertussen zijn er al meer dan 50.000 mensen die zijn ontslagen uit hun overheidsfunctie.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!