Hoe lang voordat Amerika en China elkaar in de haren vliegen?

De grootste economieën ter wereld, de Amerikaanse en de Chinese, zijn voortdurend in een strijd verwikkeld om wereldwijd de boventoon te voeren.

China is ambitieus en omdat het groter en sterker is dan de meeste van haar buurlanden, meent zij dat ze daardoor automatisch ook meer rechten heeft.

Vanuit die gedachte hebben ze zo ongeveer de complete Zuid-Chinese hun territoriaal gebied verklaard en zijn ze begonnen met het bouwen van kunstmatige eilandjes op diverse plekken, waar ze inmiddels complete vliegvelden en militaire bases aangelegd hebben.

De Filippijnen pikten dit niet en hadden een zaak aangespannen bij het Hof van Arbitrage in Den Haag die vorige week uitspraak heeft gedaan.

Het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag heeft China’s economische aanspraken op grote delen van de Zuid-Chinese Zee dinsdag afgewezen. Er zijn volgens het hof geen juridische gronden voor de ‘historische rechten’ die China claimt in het gebied binnen de zogenoemde ‘nine-dash line’, een demarcatielijn uit 1947.

Het gebied is rijk aan energiebronnen, bodemschatten en vis. Het hof deed de uitspraak in een zaak die door de Filipijnen was aangespannen. China erkent de bevoegdheid van het hof in de zaak niet en heeft meermalen laten weten zich niets van de uitspraak aan te trekken.

De zaak draait om de Paracel- en Spratly-eilanden, gelegen tussen de kusten van Vietnam, China en de Filipijnen. China claimt bijna heel de Zuid-Chinese Zee, zelfs riffen die dichtbij de Filipijnse kust liggen. Het leidt tot slepende conflicten met behalve de Filipijnen ook Vietnam, Maleisië en Brunei.

China verwerpt deze uitspraak en zegt zich daar totaal niets van aan te zullen trekken en daagt de internationale gemeenschap uit door te stellen dat ze indien nodig militair geweld zullen gebruiken om “hun gebied” te verdedigen.

Andere landen onder aanvoering van Amerika accepteren dat niet, waardoor er nu in de gebieden rondom de Zuid-Chinese Zee een uiterst explosieve situatie is ontstaan.

Er klinken in Amerika nu gevaarlijke geluiden zoals de afgelopen week in het Congres waar de voormalige directeur van National Intelligence, de gepensioneerde admiraal Dennis Blair een commissie vertelde dat Amerika bereid moet zijn om geweld te gebruiken tegen de Chinese agressie in de Zuid-Chinese Zee.

“Ik denk dat wij hele duidelijke lijnen moeten uitzetten en dan China aanmoedigen om een compromis te sluiten over sommige van haar doelstellingen”, zei Blair. Hij was voorheen eveneens hoofd van het U.S. Pacific Command tijdens zijn diensttijd bij de marine.

De afgelopen maanden zijn er door de Amerikanen talloze oorlogsschepen naar dat gebied gestuurd, hetgeen door China is opgevat als een opzettelijke provocatie.

Het officiële commentaar van de Chinese overheid: “China hoopt dat het dispuut opgelost kan worden door te praten….maar het moet ook bereid zijn om een militaire confrontatie aan te gaan”.

Waar het op lijkt is dat van alle kanten het vuurtje op dit moment wordt opgestookt en dat niemand vooralsnog bereid is om water bij de wijn te doen. Amerika en de omringende landen in dat gebied stellen conform de uitspraak van het Hof dat we hier te maken hebben met internationale wateren en dat zij hoe dan ook dat recht zullen verdedigen.

Het gehele conflict is nu ook in zoverre geëscaleerd dat van beide kanten openlijk wordt gesproken over de mogelijkheid van een oorlog.

Een andere indicatie dat we hier toch wel te maken hebben met een mogelijk gevaarlijke situatie is een uitspraak van miljardair George Soros die meestal wel weet waar Abraham de mosterd haalt. Hij waarschuwde dat het niet overdreven is om te stellen dat de Derde Wereldoorlog mogelijkerwijs zal uitbreken met China.

In de achtergrond spelen ook nog andere zaken een rol zoals China dat probeert haar overtollige producten, zoals staal, te dumpen op de wereldmarkten. Hierop is door Amerika gereageerd door het invoeren van een torenhoge importbelasting op dit soort producten, hetgeen weer meer kwaad bloed heeft gezet bij de Chinezen.

In de achtergrond beginnen zich de contouren van een handelsoorlog af te tekenen en vaak zien we in de geschiedenis dat handelsoorlogen uiteindelijk escaleren in werkelijke oorlogen.

Vooralsnog blijft het gelukkig bij woorden over en weer, maar dit is zeker een situatie om te blijven volgen.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!