Amerika dreigt om Turkije uit de NAVO te gooien

Op dit moment is de rust nog allesbehalve weergekeerd in Turkije en laaien de emoties her en der nog hoog op na een mislukte staatsgreep.

Afgelopen zaterdag beschuldigde Turkije niet alleen de in Amerika wonende islamitische geestelijke Fethulla Gülen van de poging tot een staatsgreep, ze gingen nog een stap verder door via de Minister van Arbeid te laten weten dat Amerika zelf achter deze mislukte poging zat.

De Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, reageerde nogal fel op deze beschuldigen door te zeggen dat ze absoluut niet waar zijn en dat dit soort opmerkingen heel schadelijk zijn voor de relatie tussen Turkije en Amerika.

Verder zei Kerry dat Amerika zich volledig aan de wet zou houden en dat wanneer een uitleveringsverzoek zou komen vanuit Turkije voor Gülen ze dit zouden bestuderen en vervolgens op basis van de inhoud een beslissing nemen.

Dit heeft weinig gedaan om de Turkse gemoederen tot bedaren te brengen, want kort daarna zei premier Yildirim dat Turkije met ieder land ter wereld een oorlog zou aangaan die achter de in ballingschap wonende Fethulla Gülen zou staan. Dit houdt dat ook uiteraard Amerika in waar Gülen zich op dit moment bevindt.

Ondanks alle retoriek van Turkije en de eis om Gülen uit te leveren, heeft Amerika op dit moment nog geen dergelijk verzoek ontvangen.

De opmerkingen en acties van de Turkse overheid hebben duidelijk kwaad bloed gezet in Amerika, omdat John Kerry gisteren dreigde dat Turkije haar lidmaatschap van de NAVO zou kunnen verliezen indien het zich niet houdt aan de democratische principes.

Na een ontmoeting met de Europese Ministers in Brussel zei Kerry dat de NAVO duidelijke voorwaarden heeft voor wat betreft respect voor de democratie. Hij zegt verder er alle vertrouwen in te hebben dat Turkije het democratische proces zal respecteren.

Een beetje gecompliceerd allemaal, want één van de grootste actieve door Amerika bemande luchtmachtbases buiten Amerika bevindt zich in Turkije en dan hebben we het over Incirlik, van waaruit missies door het gehele Midden Oosten worden gevlogen.

Ook de Europese Unie bevindt zich behoorlijk in een spagaat. Volgens de Euro Commissaris Johannes Hahn is het duidelijk dat alles in Turkije is voorbereid omdat de lijsten van mensen die zijn gearresteerd al helemaal klaar lagen. Hij zegt: “Ik maak mij heel erg zorgen, want dit is precies wat wij altijd hebben gevreesd”.

De Europese Unie maakt zich zoveel zorgen dat ze precies helemaal niets doen. Waarom niet? Omdat Erdogan nog steeds ruim 2 miljoen Syrische vluchtelingen heeft die hij gebruikt als onderhandelingswapen om alles wat hij wil met de EU voor elkaar te krijgen. Zo, niet dan zullen de sluizen open gaan en krijgen we een nieuwe stroom vluchtelingen, nog vele malen groter dan vorig jaar.

Het democratisch proces gaat ondertussen op volle toeren verder in Turkije, waar inmiddels ongeveer 20.000 mensen zijn ontslagen, waaronder 8.000 politiemensen en er meer dan 7.500 mensen zijn gearresteerd.

Een ander vreemd verhaal is dat toen Erdogan in zijn Gulfstream jet vrijdagnacht onderweg was van Marmaris naar Istanboel er twee F-16 vliegtuigen van de coupplegers waren die naast het het vliegtuig van Erdogan vlogen, deze in het vizier hadden, maar helemaal niets deden, terwijl ze alle kans hadden om de Gulfstream neer te halen.

Kortom, een totaal verwarrende situatie waarbij niemand precies weet wat er nu wel gebeurde en door wie, maar waar één ding na afloop duidelijk is.

Erdogan heeft afgerekend met alles en iedereen die tegen hem was, zit vaster dan ooit in het zadel en heeft zeker voor wat Europa betreft alle troefkaarten in handen en met een grote basis in Turkije, inclusief kernwapens, kijkt Amerika ook wel heer erg goed uit voordat ze echt wat tegen Erdogan ondernemen.

De voorlopige eindconclusie is dan ook, dat Erdogan kan doen wat hij wil zonder dat iemand uit Europa of Amerika daar wat tegen zal doen, omdat hij degene is die voorlopig de troefkaarten in handen heeft.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!