Japan wil nu echt helikoptergeld gaan invoeren

Voor wat betreft monetaire ontwikkelingen loopt Japan ver op ons voor. Daar hebben ze de afgelopen tien jaar letterlijk al van alles geprobeerd om de economie weer te laten groeien en ook het inflatiepercentage.

Alles wat ze nu toe hebben geprobeerd heeft gefaald. Toen men de negatieve rente ging invoeren omdat dit dan toch de consument wel aan het spenderen zou zetten, gebeurde het omgekeerde. Mensen kochten massaal kluisjes om hun geld contant in te bewaren of ze kochten goud wat ze dan in landen als Zwitserland parkeren omdat ze bang zijn dat de overheid dit zal afpakken.

De laatste vier tot vijf dagen is de Japanse yen flink gedaald en de Nikkei, de index van de aandelenbeurs in Tokio, flink gestegen.

Dit alles omdat de voormalige voorzitter van de Federal Reserve, Ben Bernanke, een bezoek bracht aan Japan. Ben staat ook bekend als helikopter Ben, omdat hij een voorstander is van gratis geld als werktuig van de centrale bank als dit nodig mocht zijn.

Helikoptergeld is in feite gratis geld. En Ben Bernanke was in Japan om het land ervan te overtuigen dat ze misschien wel het eerste land ter wereld moesten worden om helikoptergeld in te voeren. In welke vorm dat dan zou gebeuren is niet helemaal duidelijk, maar wat Bernanke ook voorgesteld schijnt te hebben aan premier Abe is om zogenaamde eeuwigdurende obligaties uit te geven die dan door de Bank of Japan, de centrale bank, zouden worden opgekocht.

Een kenmerk van een eeuwigdurende obligatie is dat deze nooit zal worden afgelost. Alleen wordt er jaarlijks de geldende rentevergoeding betaald en aangezien die negatief is, kost zo’n eeuwigdurende obligatie de Japanse overheid niet en hebben ze in feite geld voor niets. De centrale bank drukt het benodigde geld bij en zet de obligatie op zijn balans als een bezit en klaar is Abe.

De overheid beschikt dan over grote hoeveelheden geld waarvan ze naar believen een deel van naar de bevolking kunnen doorsturen door bijvoorbeeld belastingverlaging.

Echter, hoewel premier Abe dit heel graag zou willen, komen er grote bezwaren vanuit zijn regering en zegt een anonieme goed ingevoerde bron dat het hanteren van helikoptergeld illegaal is in Japan en dat als de regering dat zou willen, ze eerst de wet moeten veranderen.

Er zijn meerdere bronnen binnen de Japanse overheid die anoniem willen blijven, maar die zeggen faliekant tegen helikoptergeld te zijn. Zo zegt er één: “Het is een illusie om te denken dat een land zoveel geld kan uitgeven als het wil zonder het terug te hoeven betalen”. Hij voegde er verder aan toe dat wat hem betreft helikoptergeld “ondenkbaar” is.

Probleem wat premier Abe heeft, is dat er veel weerstand is binnen zijn eigen kabinet. Zelfs zijn eigen adviseurs zijn tegen. Zo zei één van de belangrijkste economische adviseurs, Koichi Hamada dat Japan geen helikoptergeld moet introduceren vanwege het feit dat men volledig de controle over de inflatie kan verliezen. Verder waarschuwde hij het invoeren van helikoptergeld een ernstige boodschap naar de internationale gemeenschap zou sturen. “Wij moeten voorzichtig nadenken over hoe de markten zullen reageren als wij dit aangeven als een mogelijke optie voor ons”.

Net zoals Duitsland dat had in de jaren twintig met ongelimiteerd geld bijdrukken met als gevolg een gierende inflatie, zo had Japan hetzelfde in de jaren dertig.

“Het zou te verleidelijk zijn voor politici. Ze zouden er niet mee stoppen als je het voor hen mogelijk maakt om zoveel geld bij te drukken en uit te geven als ze willen. Dit vanwege of hun politieke doel of vanwege hun ambities”, zei Hamada tegen de Wall Street Journal.

En toch…..overal ter wereld hoor je meer “experts” praten over helikoptergeld.

Het schijnt iets te zijn dat langzaam maar zeker gaat komen en misschien ook wel hier.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!