De Brexit lijkt het beste dat Engeland ooit kon overkomen

Voor het Engelse referendum werd de bevolking aldaar doodsbang gemaakt voor de gevolgen van een Brexit.

Alles werd uit de kast gehaald en zelfs de Amerikaanse president Obama bracht eind april speciaal een bezoek aan Engeland om ze er toch maar vooral van te overtuigen dat ze voor de Europese Unie moesten stemmen.

Hij waarschuwde de bevolking dat wanneer ze dat niet zouden doen, ze achteraan de rij zouden komen te staan voor eventuele handelsovereenkomsten met Amerika.

Maar, wat belangrijk is om te weten in dit geval is dat Obama keihard heeft gelogen. Want, Engeland bevindt zich voor wat Amerika betreft niet achter aan in de rij, maar staat zelfs helemaal vooraan.

Nog geen maand geleden vond het Engelse referendum plaats en op dit moment al wordt er druk onderhandeld door vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering en de Engelse over een volkomen nieuwe handelsovereenkomst tussen beide landen.

Dit alles komt voor een deel ook door de Republikeinen in het Amerikaanse Congres die voor een Brexit waren en die nu Obama pushen om zo snel mogelijk een handelsovereenkomst met Engeland te sluiten. Veel Republikeinen zijn heel blij dat Engeland uit de EU stapt, want ze denken dat ze op deze manier een veel nauwere bank met het land kunnen kweken.

Dat is het zoveelste dreigement waar totaal niets van blijkt te kloppen. De voormalige Engelse premier Cameron waarschuwde zelfs dat mogelijk de Derde Wereldoorlog kon uitbreken en de toenmalige Minister van Financiën George Osborne predikte financiële hel en verdoemenis.

Niets van dat alles is uitgekomen:

Voor de Brexit stond de Engelse beursindex FTSE op een stand van rond de 6300, nu staat diezelfde index op een stand van 6600.

Zelfs de gedegen en serieuze Financial Times drijft de spot met Obama en hoewel de precieze inhoud en vorm van de handelsdeal nog niet zeker is, is wel zeker dat Engeland nu een veel betere overeenkomst gaat krijgen met Amerika dan wanneer ze dit via de Europese Unie hadden gedaan.

Landen als Nederland en België kunnen zoiets niet doen omdat lidstaten van de Europese Unie niet hun eigen handelsverdragen mogen afsluiten, dit kan alleen op Europees niveau.

Dit betekent automatisch dat een nieuwe Engelse handelsovereenkomst met Amerika veel meer elementen zal bevatten die specifiek gericht zijn op het eigen land.

Engeland verkeert om dit moment in een geweldige luxe positie. Alhoewel ze formeel nog niet artikel 50 hebben aangeroepen, kunnen ze al wel vast een overeenkomst met Amerika uit onderhandelen. Artikel 50 is de procedure die de uittreding formeel regelt.

Dus, terwijl ze dit ongetwijfeld langdurige uittredingsproces misschien ooit wel een keer zullen opstarten, kunnen ze voorlopig van twee walletjes eten. Ze hebben voorlopig nog alle voordelen van een lidmaatschap van de EU en gaan ondertussen al beginnen met het opzetten van hun eigen verdragen.

Met iedere dag die voorbij gaat, begint het er op te lijken dat deze Brexit het beste is wat Engeland ooit kon overkomen.

Op zich is dat niet zo vreemd natuurlijk, omdat zo ongeveer iedere “expert” zo ongeveer het tegenovergestelde beweerde.

Ook wij zouden dit nog kunnen doen. Nog wel, maar dat zal niet zo lang meer duren, want op het moment dat de Europese Unie een politieke eenheid wordt, dan is voor ons het doek gevallen.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!