IMF wil ook belastinggeld gebruiken voor redden Italiaanse banken

Er beginnen zich steeds meer donkere wolken boven Italië samen te pakken. Zo is er nu een IMF rapport verschenen dat korte metten maakt met een eventuele verwachting dat naast de problemen in de bankensector, de economie het misschien wel goed zou doen.

Italië heeft de derde grootste economie van de Eurozone en voor dit jaar verwacht het IMF een groei van minder dan 1 procent en slechts een fractie hoger voor 2017. Dit is een verdere neerwaartse bijstelling van eerdere voorspellingen.

Als oorzaak voor dit alles wordt het huidige wondermiddel gebruikt dat overal voor te gebruiken is en dat is Brexit. Er wordt in Amerika nogal over gelachen, want waar nu in Europa Brexit overal de schuld van krijgt, zo was dit in Amerika de afgelopen jaren “het koude weer”.

Het rapport bestaat uit een hoop moeilijke zinnen, maar de boodschap van Christine Lagarde is dat Italië economisch een beetje ziek is want zij spreekt over een helingsproces. Dit helingsproces gaat dan ook nog wel even duren, want dat kan alleen geleidelijk gebeuren en dan nog zijn er veel risico’s.

De eindconclusie is echter nogal schokkend: Italië loopt aanzienlijk gevaar door een cocktail van bedreigingen die een zogenaamde knock-on effect kunnen bewerkstelligen voor de rest van Europa en de rest van de wereld.

Wat Christina dus heel duidelijk zegt dat Italië niet alleen ziek is, maar dat die ziekte ook nog eens erg besmettelijk is voor Europa en de rest van de wereld.

Volgens Italiaanse economen is het IMF zelfs nog overdreven optimistisch geweest in haar voorspelling. Vergeleken met andere landen die volgens het IMF in 2025 een economische groei hebben meegemaakt waardoor ze rond die tijd ongeveer 20 tot 25 procent hoger zullen uit komen dan het moment van de crisis in 2008, zal Italië in het jaar 2025 pas op het niveau van 2008 zijn aangeland.

En natuurlijk wijst het IMF ook op de zwakke toestand van de Italiaanse banken en dat daar hoognodig iets moet gebeuren. Waar het IMF vooral op wijst, ook in verband met de banken, is dat vanwege de grootte van het land, problemen heel gemakkelijk kunnen overslaan naar andere landen.

Dit rapport van het IMF zal natuurlijk weinig doen voor de onder druk staande aandelen van de banken in het land. Opgezadeld met leningen van 360 miljard euro die nooit terug betaald zullen worden, hebben de bankaandelen alleen al in dit jaar meer dan 50 procent van hun waarde verloren.

En weer waarschuwen ze dat de problemen van de zwakke banken zwaar zullen rusten op het economisch herstel.

Dit alles vrij vertaald naar gewone mensentaal: Als jullie, de Italianen, niet heel snel de problemen met je banken oplossen, dan is er een grote kans dat jullie niet alleen Italië, maar ook Europa en de rest van de wereld meesleuren in een volgende grote crisis.

En wie had gedacht dat het IMF wel net zo zou denken als Merkel en Dijsselbloem, heeft het mis. Want zij zijn van mening dat ondanks het feit dat de Europese regels een bail-out verbieden dit wel degelijk mogelijk moet zijn als de financiële stabiliteit in gevaar komt.

De vertegenwoordiger van het IMF in Italië, Rishi Goyal, zei dat in hoeverre dan ook nog de rekening- en de obligatiehouders van de banken slachtoffer zouden worden, afhangt van de onderhandelingen tussen Italië en Europa.

En dan doen er onbevestigde geruchten de ronde dat er al pinautomaten in Italië zijn waar geen geld meer uit komt.

Wat de situatie niet helpt is het volgende: De Italiaanse Minister van Financiën, Pier Carlo Padoan, verklaart stellig dat er geen komende bankencrisis bestaat in Italië.

Wanneer dit soort verklaringen worden afgelegd, weet iedereen dat precies het tegenover gestelde waar is.

Sterker, dit soort verklaringen komen meestal enkele dagen voordat het meest gevreesde scenario werkelijkheid wordt.

Echter, iemand die het beter schijnt te weten dan al de financiële experts is tante Merkel, want volgens haar is er geen enkele reden om een nieuwe bankencrisis te zien.

We zullen zien.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!