Jeroen Dijsselbloem slaat stoere taal uit, maar voor hoelang?

Onze Minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem slaat stoere taal uit voor wat betreft de problemen met de banken in Italië. Er is geen haar op zijn hoofd die eraan denkt om de Europese regels te versoepelen en de Italiaanse overheid toe te staan om geld te in bankensector te steken in de vorm van de door hen gewenste bail-out.

Hij zei letterlijk:
“Er zullen altijd bankiers zijn die vinden dat publiek geld in banken met problemen gestoken moet worden, maar daar zal ik altijd tegen zijn. Het gemak waarmee sommige bankiers dit zeggen is problematisch. We hebben bankleiders nodig die zelf de problemen oplossen.”

Verder wees hij erop dat de problemen in de Italiaanse bankensector niet nieuw zijn en dat er geen haast is geboden met het oplossen van de problemen van de leningen die niet worden terug betaald.

Het verhaal van Dijsselbloem is zoals gewoonlijk identiek aan dat van Merkel.

Dat er op dit moment ook talloze dingen spelen bij Duitse banken wordt door Dijsselbloem met geen woord gerept.

Al heel lang wordt er her en der gespeculeerd over de problemen bij de Deutsche Bank en ineens komt de hoofdeconoom van die bank in beeld:

Volgens topman David Folkerts-Landau van Deutsche Bank moet Europa “extreem snel in actie komen” om te voorkomen dat de EU wegzakt in chronisch lage groei.

De banken hebben dringend een kapitaalinjectie van 150 miljard euro nodig om een crisis af te wenden, zegt Folkerts-Landau in een interview met Welt am Sonntag.. “Europa is ernstig ziek.”

Tegen de Duitse krant zegt de hoofdeconoom van Deutsche Bank dat het “hoog tijd is” dat de Europese Unie met een Europees reddingsplan komt.

Folkerts-Landau onderschrijft dat Italië op dit moment het grootste probleem is. Onlangs werd bekend dat grote Italiaanse banken in nood zijn en hulp nodig hebben uit Brussel.

Tja, hij zal niet publiekelijk verklaren dat zijn werkgever mogelijk een veel groter probleem is dan de Italiaanse banken.

Het volgend is wat de Italiaanse premier Matteo Renzo vorige week letterlijk zei: “Als je het Italiaanse probleem van leningen die niet worden terug betaald op één zet, dan is het vraagstuk van derivaten bij andere banken, grote banken, minstens 100 waard”.

Wanneer je het in Europa hebt over blootstelling aan de risico’s van derivaten, dan kom je eigenlijk automatisch bij de Deutsche Bank uit.

En wanneer de hoofdeconoom van de Deutsche Bank nu opeens publiekelijk zegt dat er geld nodig is voor een kapitaalinjectie van de banken en hij kijkt daarbij naar de Europese Unie, dan heeft Jeroen Dijsselbloem straks toch een probleem.

Folkerts-Landau zegt letterlijk: “ Europa is heel erg ziek is en moet de huidige problemen snel tackelen of bereid zijn de gevolgen van een ongeluk te accepteren”.

Men denkt dan al snel dat hij spreekt over problemen in de Italiaanse bankwereld, maar zoals Renzi aangaf, ligt het echte probleem waarschijnlijk elders.

De conclusie van de hoofdeconoom van de Deutsche Bank is: “Het zich alleen maar houden aan de regels zou grotere schade veroorzaken dan wanneer ze tijdelijk zouden worden opgeheven.

Een goede indicatie zal zijn hoe Angela Merkel en haar Minister van Financiën, Schäuble, de komende dagen zullen reageren. Er zijn analisten die zeggen dat de weerstand van die twee tegen een Europese redding van banken door de belastingbetaler zal verdwijnen als sneeuw voor de zon, nu de Deutsche Bank haar gewicht ook in de strijd heeft gegooid.

Natuurlijk zullen de banken uiteindelijk weer worden gered door de Europese Unie en natuurlijk zal daar geld van de belastingbetalers voor worden gebruikt.

Door geheel Europa zal dan een grote woede ontstaan omdat de bankiers weer een voorkeursbehandeling krijgen en gered moeten worden met geld van de burgers. En dat speelt dan weer in de kaart van al die partijen die in Europa strijden voor uittreding van de Europese Unie.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!