Het komende einde van de Deutsche Bank

Het heeft ongeveer tien jaar geduurd, maar het lijkt erop alsof het lot van één van de meest belangrijke financiële instituten is bezegeld.

Na een serie schandalen, slechte beslissingen en ongelukkige omstandigheden die hard aankwamen in de financiële wereld is het aandeel van de Deutsche Bank met een aandeelprijs van 11,72 euro gedaald naar een historisch dieptepunt.

Wanneer je naar de langere termijn kijkt, dan zie je een verbazingwekkende neerwaartse spiraal. De huidige prijs van aandelen van deze bank is nog ongeveer 8 procent van wat ze waren in mei 2007.

Waren de dood van de Lehman Brothers en Bear Stearns destijds nog snel en pijnloos, het aanstaande overlijden van de Deutsche Bank is een langdurig en pijnlijk proces geweest.

De laatste jaren behoorde de investeringsdivisie van de Deutsche Bank tot de grootste ter wereld, vergelijkbaar in grootte met die van Goldman Sachs, JP Morgan, Bank of America en Citigroup. Echter, het verschil met die andere banken is dat de Deutsche Bank zwaar gewond is geweest sinds de financiële crisis begon en dat deze bank nooit volledig is hersteld.

Dit, ondanks het feit dat de toenmalige CEO Josef Ackermann destijds riep dat de bank meer dan voldoende kapitaal had en dat het de crisis beter doorstond dat haar concurrenten.

Echter, na later bleek, verborg de bank destijds een bedrag van 12 miljard dollar aan verlies om zo een bailout door de overheid te voorkomen.

Het grootste deel van het geld dat wel werd verdiend door de Deutsche Bank was afkomstig van het manipuleren van de rente, het zogenaamde Libor schandaal. Deze “winsten” waren echter van korte duur, want de boete die de bank hiervoor moest betalen bedroeg het record bedrag van 2,5 miljard dollar.

Uiteindelijk moest de bank in 2013 toch toegeven dat het kapitaal nodig had en haalde via een zogenaamde claimemissie 3 miljard euro op (Een claimemissie is een bijzondere vorm van een uitgifte van aandelen in een bepaald vennootschap. Het verschil met een gewone emissie is dat de aandelen in dit geval enkel beschikbaar zijn voor houders van de reeds uitgegeven aandelen, doordat aan deze aandeelhouders een claimrecht wordt toegekend.)

Maar dit was nog niet genoeg, dus deed men nog een keer hetzelfde in 2014 voor een bedrag van 1,5 miljard euro en daarna nog eens voor een bedrag van 8 miljard euro.

Sinds de financiële crisis heeft de bank talloze CEO’s versleten. De laatste poging door co-CEO John Cryan in om het tij te keren van oktober 2015 houdt onder andere in een enorme herziening van de complete operatie en het dumpen van personeel. Men is nu in sneltreinvaart bezig met het ontslaan van 9.000 personeelsleden in 10 verschillende landen.

En dan zijn de afgelopen zes maanden in het bijzonder heel turbulent geweest.

De Deutsche Bank begon dit jaar met de mededeling dat het een record verlies had geleden van 6,8 miljard euro.

Onmiddellijk daarna begon Cryan een enorm PR offensief en claimde dat de bank zo solide als een rots was. Ook de Duitse Minister van Financiën, Wolfgang Schäuble deed grote moeite om het publiek ervan te overtuigen dat hij “geen zorgen” had over de Deutsche Bank.

Vrij vertaald betekent dit: Er is een crisis gaande.

In de weken daarna gebeurde het volgende:

Op 16 mei 2016 waarschuwde Berenberg Bank dat de problemen van de Deutsche Bank “onoverkomelijk” zouden kunnen zijn vanwege een leverage van hoger dan 40x (Leverage, ook wel hefboomeffect genoemd, wordt gemeten als de verhouding van de totale rentedragende schuld t.o.v. de totale activa.).

Op 2 juni 2016 worden twee ex werknemers van de Deutsche Bank in Amerika aangeklaagd voor hun rol in de Libor manipulatie. Daarnaast zeggen de Engelse autoriteiten dat daar 29 personeelsleden van de Deutsche Bank betrokken zijn bij het schandaal.

Op 23 juni 2016 komt de uitslag van Brexit en dit raakt de Deutsche Bank hard. Dit omdat zij de grootste Europese bank in Londen zijn en 19 procent van haar inkomsten haalt uit Groot Brittannië.

Op 29 juni 2016 komt het IMF met de verklaring dat de Deutsche Bank wereldwijd de grootste bijdrage levert voor wat betreft systeem risico’s voor het bankwezen, met andere woorden het is de meest gevaarlijke bank ter wereld voor het veroorzaken van enorme problemen.

Op 30 juni kondigt de Amerikaanse Federal Reserve aan dat de Deutsche Bank is gezakt voor de zogenaamde stresstest in de Verenigde Staten, dit vanwege slecht risico management en financiële planning.

Dat klinkt nu niet bepaald “solide als een rots”.

De grote vraag die veel mensen bezig houdt is wat er gaat gebeuren met de enorme portefeuille aan derivaten van de Deutsche Bank wanneer deze failliet zou gaan. Een portefeuille met een huidige nominale waarde van 52.000 miljard (52 biljoen) euro.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!