Na Italië nu ook een Duitse bank in de problemen

Alle aandacht gaat de laatste dagen uit in de financiële wereld naar de zwakke Italiaanse banken en wat er zal en of moet gebeuren om deze banken weer op de rails te krijgen.

De problemen daar hebben natuurlijk helemaal niets met een Brexit te maken, maar alles met een enorm fortuin aan leningen die niet terug betaald gaan worden. We praten dan over een bedrag van ongeveer 360 miljard Euro.

Onze Minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem heeft via Twitter bekend gemaakt dat er geen cent van de Nederlandse belastingbetaler naar Italië zal gaan.

Maar, waar in Nederland geen enkele aandacht aan wordt besteed zijn de grote bankproblemen in Duitsland. Want, niet alleen in Italië zijn er problemen, ook in Duitsland.

Eerder in de week kwam al het bericht dat de Deutsche Bank voor ongeveer 1 miljard dollar aan leningen in de scheepvaartsector dringend wil verkopen. Dit bericht kwam niet van de bank zelf, maar van Reuters. De bank zelf weigert ieder commentaar en wil dit het liefst stil houden. De Deutsche Bank heeft voor ongeveer 5 tot 6 miljard euro aan leningen aan de scheepvaartsector in haar portefeuille.

Maar, dan vervolgens gebeurt er nog iets en ook dat is gerelateerd aan de scheepvaartsector.

Want, het lijkt erop dat de volgende domino die gaat omvallen in de bankwereld, de Bremen Landesbank is.

Enkele weken geleden kwam er via de Financial Times het bericht dat de Duitse Landesbank NordLB overwoog om volledige controle over te nemen van haar kleinere collega, de Bremer Landesbank (BLB). NordLB was al voor 54 procent eigenaar van de aandelen BLB, dus er leek op dat moment weinig aan de hand.

Echter, de situatie is opeens drastisch veranderd, want net voor het weekend kwam het bericht dat de BLB in de problemen is gekomen door leningen aan de scheepvaartsector en dat het dringend hulp van de overheid nodig heeft.

En opeens lijkt het niet het standaard mooie verhaaltje zoals dat een maand geleden door de FT werd neergezet. De Minister President van de Duitse deelstaat Nedersaksen, Stephen Weil, zei dat hulp van de staat op dit moment niet realistisch is.

Verder zei hij: “De klassieke methode, waarbij de partners het benodigde kapitaal bij elkaar brengen, schijnt niet te werken. Maar, wij zullen alles in het werk stellen om de Bremer Landesbank te redden”.

Waarmee we dan in een interessante situatie terecht gekomen zijn. Zal Duitsland toestaan dat één van haar eigen banken door de overheid gered gaat worden, waardoor ze dit dan ook aan Italië moeten toestaan, of zullen ze dat niet doen en één van hun eigen banken kopje onder laten gaan?

Wat bovenstaand verhaal ook pijnlijk duidelijk maakt is dat het dus niet goed gaat in de scheepvaartsector. Als er al banken in de problemen komen door leningen aan die sector en ook Deutsche Bank schijnt ze te willen lozen, dan zegt dat toch wel iets over de staat van de economie.

Wanneer de economie goed draait en er wordt veel gekocht en verkocht, dan is er vraag naar scheepsvervoer. Dit is een teken over de werkelijke staat van de economie.

Koersen en markten kunnen worden gemanipuleerd en dat gebeurt ook, waardoor alles op het oog er redelijk uit ziet. Maar, schepen die niet varen en eigenaren die hun leningen niet terug kunnen betalen waardoor ook banken omvallen, dan zijn dingen die je niet kunt manipuleren.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!